Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6 Paprika, aubergine och zucchini passa
r utmärkt att grilla. Skär grönsakerna i så jämnstora bitar som möjligt. Trä bitarna tätt på blötlagda träspett. Pensla på lite olja och grilla som vanligt, eller tillaga enligt receptet på medelhavsgrönsaker nedan. TIPS! Grilla grönsaker Förkoka rotfrukter i lättsaltat vatten innan de grillas för mesta och bästa smak. Servera dem gärna med en vinägrett. Grönsaker som paprika, zucchini och aubergine blir ännu godare och saftigare av att få eftermarinera. Primörer som späda morötter och sparris behöver bara penslas med lite olja och grillas direkt på gallret. Något nästan alla grönsaker vinner på är att packas in i folie för att sedan grillas som vanligt för den fina ytans skull. GRILLAD MOZZARELLA MED TOMATSALLAD Paul grillar minimozzarella på spett och serverar med en väldigt god tomat- och solrosfrösallad. MEDELHAVSGRÖNSAKER PÅ SPETT Varva ca 2 cm stora bitar av paprika, zucchini och aubergine på blötlagda träspett. Marinera ca 30 minuter i olivolja, några timjankvistar, finhackad vitlök, salt och svartpeppar. Grilla runt om tills grönsakerna är mjuka och fått vacker färg. Toppa gärna med rostad lök och klippt gräslök. FÖR 8–10 PERSONER (BUFFÉ) Lägg 10 träspett i blöt. Skala och finhacka 2 schalottenlökar. Skär 8 tomater i grova bitar. Blanda lök och tomater med 3/4 dl rostade solrosfrön, 3/4 dl rödvinsvinäger och 2 msk solrosolja. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Skär 1 kruka basilika i fina strimlor och vänd ner i salladen. Trä 2 förpackningar minimozzarella (à 290 g) på spetten. Pensla med olja. Salta och peppra. Grilla spetten hastigt, ca 1/2 minut runt om, gärna på lite aluminiumfolie. Servera ostspetten till salladen. RÖDVINSMARINAD Supermarinad som mörar kött som rostas och innanlår av nöt. Skala och finhacka 1/2 rödlök och 1 vitlöksklyfta. Blanda med 2 dl rödvin, 4 tsk finhackad dragon (eller 2 tsk torkad), 2 tsk finhackad timjan (eller 1 tsk torkad), 1 krossat lagerblad och 1 tsk grovmalen svartpeppar. För att marinaden ska ge bra mörning bör råvaran marinera i minst 6 timmar. 6 RÖDVINSGRILLAD ROSTAS Dragon och timjan ger örtighet till köttbitarna som badat sig möra i mustigt rödvin. GER 10 SPETT 600 g rostas 1 sats rödvinsmarinad (se recept) salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1.Skär köttet i 2 cm stora tärningar. Lägg i dubbla plastpåsar och häll på marinaden. 2.Låt marinera i kylen i minst 6 timmar. Ju längre tid köttet får dra i marinaden, desto mörare och godare blir det. 3.Trä upp köttet på blötlagda träspett. Krydda varje spett med salt och peppar. Grilla dem runt om 3–5 minuter. BUFFÉ 5 • 2 010
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40