Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31 LAMMKOTLETTER MED GRILLADE GRÖNSAKER
En färgsprakande rätt där såväl kött som grönsaker hamnar på grillen. Grillpanna kan också användas. FÖR 4 PERSONER 1 kg lammkotletter 1 stor aubergine (ca 500 g) 1 zucchini (ca 400 g) 2 röda paprikor 2 stora rödlökar rivet skal + juice av 1 citron 1 msk repad, hackad timjan 2 vitlöksklyftor olivolja flingsalt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Skär aubergine och zucchini i knappt cm-tjocka skivor. Dela, kärna ur och skär paprikorna i klyftor. Skala och skär löken i klyftor. 2.Pensla grönsakerna lätt med olja och grilla dem 3–4 minuter på varje sida. Lägg i en skål. 3.Vispa ihop 3/4 dl olja, citronskal och juice med timjan. Häll det över de ännu varma grönsakerna. Vänd runt och krydda med 1 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. 4.Skala och riv vitlöken. Grilla kotletterna ca 3 minuter på varje sida. 5.Blanda riven vitlök med 1/2 dl olja. Pensla kotletterna med oljan mot slutet. Krydda med salt och peppar. Servera med grönsakerna och gärna den rostade vitlökscrèmen. FÖR ALLA? Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche. Gör mjölkproteinfri: byt crème fraiche mot mjölkfritt, t ex Sour supreme. VITLÖKSCRÈME Sätt ugnen på 200°C. Dela 1 hel vitlök med skal på »längden» (horisontellt). Lägg med snittytorna upp i en liten ugnsform. Ringla över 2 tsk olja. Tillaga i ugn ca 35 minuter, tills vitlöken är mjuk inuti. Täck med folie om den börjar bli bränd. Låt svalna. Kläm ut innehållet ur vitlöken och hacka det lätt. Lägg det i en skål. Hacka 3 sardellfiléer och blanda i. Rör i 2 dl crème fraiche. Smaka av med 1 tsk flingsalt och 1 krm socker. Testlagarna NAMN: Maria Dahlberg BETYG: 4,0 Vilken vacker rätt! Vitlökscrèmen var väldigt uppskattad, behöll den enligt recept. Bytte lammet mot kryddiga korvar och grillade paprika, rödlök, zucchini och minimajs till. Till efterrätt blev det gino med jordgubbar, hallon, kiwi, banan och vit choklad. Smaskens! NAMN: Tomas Henderup BETYG: 4,3 En riktig smaksensation. Sardellerna och den rostade vitlöken gör crèmen helt sagolik. Andra gången marinerade vi kotletterna över natten i honung, soja och timjan. Helt superba i sig, utan vitlökscrème, för den som önskar ett mer hälsosamt alternativ. NAMN: Carin Cassborg BETYG: 4,3 Jättesmarrigt! Grönsakerna och citrondressingen passar ypperligt ihop med vitlökscrèmen som en rätt i sig. Lade till morötter och hade i några extra sardeller i crèmen andra gången. Kompletterade med tre sorters lammkorv, eftersom en av gästerna inte är så förtjust i kött. BUFFÉ 5 • 2 010 31 Fredagsgott
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40