Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24 Camillas curry I SÄSONG KÄRLEKSÄPPLE
Smeknamnet pomme d’amour, kärleksäpple, säger en del om tomatens älskvärdhet. Grilla saftiga bifftomater, mixa kvisttomater till en sval gazpacho, sylta gröna tomater eller blanda röda, gula, orange och randiga sorter till en vacker sallad. llandais Redaktör: Camilla Thörnqvist, camilla.thornqvist@otw.se Foto: Eva Hildén Smit dén Smith UNDERJORDISK ÖRT Sparris är av naturen grön, men täckt av jord förblir den vit. Vit sparris är tyskarnas favorit – med all rätt! Skala och koka lagom mjuk i lättsaltat vatten, en nypa socker gör den mindre besk. Bjud med smält smör, hollandaisesås eller en frisk apelsinvinägrett. sesås eller en frisk PINFÄRSK SIMMARE Det är få förunnat att få tag i nyfångad makrill. För pinfärsk ska den vara! Vårmakrillen är mager men ändå laddad med fi na omega 3-fettsyror. Bohusläns landskapsfi sk är delikat på grillen, fylld med färska örter och insvept i folie. Rökt makrill är annars klassikern! är annars klassikern! Läsartips GRILLADE BACONÄPPLEN Sara Marteus i Motala bjuder på dessa sötsalta grilltilltugg. Pensla äppelklyftor med honung. Krydda med timjan. Linda en bit bacon runt varje klyfta och trä på blötlagda träspett. Grilla tills baconet får fin färg. Getostkräm är gott till. Jag är som tokig i halloumi, inte minst på grillen. Salt, segt och härligt gnissligt. Vad grillar du helst? Berätta även om dina bästa köksknep för stressiga vardagar. Publicerade bidrag får Gordon Ramsays finfina »Mat med vänner« från Bokförlaget Max Ström. PAULS GRILLADE SMULPAJ LÄCKERT MED CHOKLAD & BANAN Banan och choklad är en osviklig kombo. Utnyttja den sista grillglöden till den här smarriga desserten från Anne Adolfsson i Åby. Lägg skivade bananer i en aluminiumform. Ringla över lite rörsockersirap. Lägg på hackad mörk choklad. Toppa med marshmallows. Grilla under lock tills allt har fått lite färg. Servera med vaniljglass. Smulpaj är den godaste efterrätten att äta i gröngräset, tycker Paul Svensson, vår grillkock i detta nummer. Receptet på dessa urgoda portionspajer kommer från boken »Paul grillar« (som du kan vinna på sid 39!). Tryck ner 3 lager aluminiumfolie i en liten skål med låga kanter, ca 12 cm i diameter. Lyft upp folien ur skålen och använd som engångsform. Gör 6 formar totalt. Blanda 1 dl vetemjöl, 1 dl havregryn, 1 dl socker, 1/2 dl hackad choklad, 1/2 dl hackad mandel och 100 g smör i en bunke. Nyp ihop till en smulig deg. Fördela 400 g blandade bär i bottnen på formarna. Pudra över 1 msk majsstärkelse (Maizena) och 2 msk florsocker. Täck med smuldeg. Baka under lock på grillen tills bären är mjuka och smulorna har fått fin färg, ca 10 minuter. Servera pajerna med vaniljsås eller glass. g se ock Fruktiga spett Buffés medarbetare Ellinor Jidenius grillar gärna frukt. Varva lika stora bitar av färsk ananas och nektarin eller persika på blötlagda träspett. Grilla runtom. Ringla på lite flytande honung mot slutet och låt karamellisera. Servera med vaniljkesella eller matyoghurt. FISKTRICKET! Fisk som fastnar på grillen är lätt T! är lätt SAY CHEESE! Nu finns tre sorters halloumi, Cyperns »nationalost«, speciellt avsedda för grillen. Doppa 1/2 cm tjocka skivor av osten i uppvispat ägg. Vänd i sesamfrön. Grilla hastigt på bägge sidor. Suveränt i sommarsalladen! 24 BUFFÉ 5 • 2 010 hänt. Doppa den i grädde innan, tipsar Björn Frantzén, som är köksmästare på tvåstjärniga Frantzén/Lindeberg i Stockholm. – Tricket funkar på i princip alla fiskar. Grädden gör också att man får ett fint grillmönster snabbt, vilket är praktiskt vid tunna fiskbitar som man lätt översteker annars, säger Björn. Andra knep är att använda ett halster, grilla på teflongaller eller tillaga fisken i folie. ipsar
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40