Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15 – Vi har inte varit hemma så mycket
i sommar, förklarar Maya, bland vissna blad och omkullvälta krukor på den stora terrassen som omger deras etagelägenhet i Harlem. Men lite röra hemma får inte inkräkta på umgänget. På andra sidan planket, hos grannen, anas en närmast tropisk grönska. Vi knackar på och föreslår en picknick – på hans terrass! Och så blir det. Marcus är alltid på väg någonstans, alltid på gång med något nytt. Hans senaste bok, »T e New American Table«, ska lanseras i Europa, liksom »Marcus Cookware«, en serie traktörpannor och kastruller han designat. En ny kvarterskrog öppnar i höst i Harlem, och vid samma tid kan vi också se honom i »Jakten på den nordiska smaken«, ett nytt matlagningsprogram i svt. Men det är aldrig själva resmålet eller den fär- diga produkten som är poängen, utan vägen dit. Upplevelsen, utvecklingen och förnyelsen. Resan. – Det handlar om hur jag ser världen runt omkring mig, om hur jag förändras och påverkas av det jag ser, säger Marcus, medan han hackar korianderblad och fräser paprika för dagens picknick-pita i sitt överbelamrade kök. Men det handlar också om kockens resa. Hur kulturella förändringar i samhället och skiſt - ningar i befolkningen refl ekteras i vad vi äter, och hur vi umgås. – Som kock måste man låta sig inspireras av allt! Konst, musik, politik – och människor. Utan människor får maten inget sammanhang! Sedan hans första kokbok, »En Smakresa«, kom ut 2002 har Marcus fortsatt att resa mycket – kors och tvärs över hela världen: i Europa, Asien och Afrika. Och förra året, tillsammans med fotografen Paul Brissman, gjorde han USA, från kust till kust. Om hans förra bok, »Africa on my mind«, introducerade smaker från hans afrikanska hemtrakter bjuder den nya boken på refl ektioner kring hans nya hemland. Naturen, råvarorna, de olika regionerna och de olika matkulturerna. Och, naturligtvis, människorna. Från cowboys i Kansas till hans kubanska grannar i Harlem. Där fi nns surfare i Kalifornien och killen från Afghanistan som säljer franska crêpes från ett gatukök på hjul i hörnet av Broadway och Prince Street i SoHo. Alla har de bidragit med inspiration och recept. Den amerikanska matkulturen är så mycket mer än T-bone steaks, french fries och hamburgare, och landet så oändligt stort. Men idag ska det alltså bli picknick på taket med vännerna Selim, May, Pierre och Marie, och fyraårige Andreas. Det är smakrika rätter som med fördel kan lagas i förväg och klarar att skakas om lite i sina burkar. Rostade nötter med syrliga körsbär som Marcus pytsar ner i små take away-förpackningar, kryddiga kycklingspett med en god dippsås, en matig sallad gjord på grillad fänkål, och grönsaksfyllda pitabröd. Eſt er det, chokladkakor med kaff esmak, ett recept som Marcus lånat av moster Anna på Marstrand. – Men som kock kan man ju alltid ändra lite, säger Marcus. Ta bort och lägga till. BUFFÉ 5 • 2 010 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40