Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26 Matskribenten Kristina Eriksson har
satt ihop Billiga veckans meny i maj. Hon inleder med grill i form av kaneldoftande köttfärsspett och avslutar med en krämig kasslergratäng med exotiska smaker. Hela veckan för under 400 kronor. RECEPT KRISTINA ERIKSSON FOTO ÅSA DAHLGREN måndag SMARTA TIPS! ✓Smaksätt med ost Parmesanost är en bra smaksättare, det behövs inte mycket för att den ska ge rätten mycket smak! Man behöver inte skära bort något, utan riv hela osten! ✓Smalare pizza Om man vill göra veggopizzan magrare kan man lägga aubergineskivorna i en smord långpanna och ringla över 2 msk olivolja och salta. Stek i 225°C 15 minuter, vänd på auberginen efter halva tiden. ✓Risotto Avorioris kan också användas till en klassisk italiensk risotto. Fräs lök och ris, låt vitt vin koka in och späd med buljong. Avsluta med att röra ner riven parmesan eller annan ost. ✓Extra järn Tillaga gärna ratatouillen i en stekgryta av järn, ratatouillen blir på så vis järnrikare! 26 BUFFÉ 5 • 2 010 KANELKRYDDADE KÖTTFÄRSSPETT Köttfärsspetten kan grillas eller stekas i panna. Servera med en mustig ratatouille. FÖR 4 PERSONER Skala och grovhacka 1 rödlök och 1 gul lök. Skär 200 g zucchini i skivor. Dela, kärna ur och skär 2 paprikor (gärna i olika färger) i bitar. Fräs alla grönsaker i en stor stekpanna i 2 msk olivolja ca 5 minuter. Tillsätt 500 g krossade tomater och 1 tsk salt. Låt ratatouillen småkoka i 10 minuter. Krydda med 1 tsk oregano, 1 tsk timjan och 1 msk balsamvinäger. Skala och finhacka 1/2 gul lök. Blanda 400 g blandfärs med lök, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 ägg, 1 tsk sambal oelek, 1 tsk kanel (eller spiskummin), 3/4 tsk salt och 1 krm peppar. Forma till 8 avlånga »korvar« och trä upp dem på grillspett. Stek spetten runt om i 1 msk margarin i en stek-/grillpanna 8–10 minuter. Servera med ratatouillen. FÖR ALLA? Fri från gluten. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett. Gör äggfri: uteslut ägget. tisdagtisdag PASTAGRATÄNG MED TONFISK OCH FÄRSKOST En krämig och supergod gratäng med både crème fraiche och färskost. FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 225°C. Koka 250 g pasta, t ex penne. Skär bort det grova på stammen av 1 broccoli (250 g). Dela resten i buketter och bitar. Koka den mjuk. Dela, kärna ur och skär 1 paprika i bitar. Fräs paprikan i 1 msk olja i en stekpanna. Låt 1 burk krossade tomater (400 g) rinna av i ett durkslag. Häll av pastan, lägg den i en smord ugnssäker form. Blanda 1 ask färskost med vitlök & örter (125 g) med 2 dl lättcrème fraiche, 1 msk basilika, 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar. Lägg broccoli, paprika, tomater, 1 burk avrunnen tonfisk i olja (185 g) och hälften av färskostblandningen på pastan. Blanda försiktigt. Klicka på resten av färskosten. Gratinera i ugnen 15–20 minuter. FÖR ALLA? Gör glutenfri: välj glutenfri specialpasta. Gör laktosfri: använd laktosfri färskost, crème fraiche och matfett. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett, ersätt färskost med tofu, byt crème fraiche mot mjölkfritt, t ex Sour supreme. Gör äggfri: använd äggfri pasta. Billiga veckan Under 400 kronor! inköpslistan Hela fi nns på www.ICA.se/buffe Krämig
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40