Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19 CHOKLADKLADDKAKOR Kladdkaka möter co
okie. Så goda att man inte tror det är sant. GER CA 24 STYCKEN 200 g mörk choklad (ca 45 % kakaohalt) 1/2 vaniljstång 1 1/2 msk espressokaffe 2 1/2 dl vetemjöl 1/2 dl kakao 1 tsk bakpulver 50 g rumsvarmt smör 1 1/4 dl socker 1 1/4 dl farinsocker 2 ägg salt GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 175°C. 2.Bryt chokladen i bitar och smält i en skål över vattenbad eller i mikro. 3.Skär ett snitt i vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Ta chokladen från värmen. Tillsätt fröna i chokladen tillsammans med kaffet. Blanda runt och låt stå. 4.Blanda mjöl, kakao, bakpulver och 1/2 tsk salt i en skål. 5.Vispa smör, socker och farinsocker lätt och pösigt med en elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, under fortsatt vispning. Tillsätt chokladsmeten, lite i taget under vispning, tills det är slätt. Sänk hastigheten och blanda ner mjölblandningen. Låt vila i 10 minuter. 6.Klä 2 plåtar med bakplåtspapper. Klicka ut smeten med hjälp av en sked, ca 4 cm ifrån varandra. 7.Grädda i ugnen 10–12 minuter. Låt kakorna svalna. Lägg dem i en burk för att ta med. FÖR ALLA? Innehåller gluten och ägg. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett, kontrollera chokladen. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett, kontrollera chokladen. Vem har sagt att en picknick måste avnjutas i gröngräset? En lummig takterrass går lika bra, eller din egen balkong eller uteplats en solig försommardag. Glöm inte Marcus galet goda chokladkladdkakor bara... Fyraårige Andreas kan inte få nog av dem! Marcus picknicktips! • Välj mat som kan göras i förväg, tål värme och vinner på att stå ett tag. • Satsa på mat du kan hålla i handen, som små spett. En gaffel för sallad är OK, men undvik allt som måste skäras. • Välj sallad med gryn, som matvete eller couscous, i stället för bladsallader som lätt vissnar. • Servera alla såser i separata förpackningar eller klämflaskor vid sidan om. • Undvik engångsprodukter i största möjliga mån. Både för miljön och för trevnaden. • Rutiga kökshanddukar ser alltid fräscha ut och är ett bra alternativ till både duk och servetter. Dukat för picknick! • Marcus portionerade nötterna i take away-förpackningar från kinares- taurang, men små papperspåsar fungerar lika bra. • Snygga burkar i plast eller duralexglas med lock är perfekta för att transportera sallader, dippsåser och allt annat som kan bli blött och kladdigt. • Bestick inrullade i en servett ser trevligt ut och är lätta att dela ut. • Det var varmt ute – öl och vatten fick räcka. • Kakorna la vi i en plastburk med lite smörpapper. Missa inte artikeln om Marcus matlagning i Vita huset på www.ICA.se. BUFFÉ 5 • 2 010 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40