Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17 PICKNICK PÅ HETT TAK SALLAD MED GRIL
LAD FÄNKÅL OCH APELSIN En perfekt picknickrätt som bara blir bättre av ligga och dra ett tag i burken. Matvetet gör den matig och citrusen gör den fräsch. FÖR 6 PERSONER (BUFFÉ) 1 1/2 dl matvete 1/2 dl sötmandel 1 tsk hela fänkålsfrön 1 rödlök 2 fänkål (ca 600 g) 2 vitlöksklyftor 3 apelsiner 1 rosésallad (ca 150 g) 8 myntablad 2 msk balsamvinäger 1/2 dl grovriven parmesan olivolja salt, flingsalt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1.Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen, eller använd färdigkokt på burk. 2.Rosta mandel och fänkålsfrön i 2 msk olja på medelvärme tills de doftar, ca 3 minuter. Rör då och då. Ta upp och låt svalna på en tallrik. 3.Skala och skär löken i klyftor. Ansa och skär fänkålen i klyftor, spara »dillen« på fänkålen. Skala vitlöken. 4.Pensla löken och fänkålen med lite olja och grilla 3–5 minuter på varje sida i grillpanna på hög värme. Ta upp och låt svalna. 5.Grilla vitlöksklyftorna runt om 4–5 minuter. Ta upp och låt svalna. Hacka fänkål och vitlök. Strimla löken. Lägg grönsakerna i en skål. 6.Skala apelsinerna med kniv och skär ut hinnfria klyftor. Lägg åt sidan. Pressa ut ca 1 dl juice ur apelsinresterna över grönsakerna. 7.Skär salladen och myntan i strimlor. 8.Blanda ner balsamvinäger, sallad, mynta, matvete, fänkålsfrön och mandlar. Krydda med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Vänd ner apelsinklyftorna. 9.Toppa med parmesan vid servering. Strö över lite flingsalt, garnera gärna med fänkålsdillen. FÖR ALLA? Fri från laktos. Gör glutenfri: ersätt matvete med quinoa, ris eller bönor. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt ostalternativ. Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, t ex vanlig svensk hårdost. BUFFÉ 5 • 2 010 17 PITA MED GRÖNSAKSFYLLNING En matig och mättande picknickklämma som fungerar med en rad olika grönsakskombinationer – ta vad du har hemma. Obs! Den är ganska stark. FÖR 6 PERSONER (BUFFÉ) 6 pitabröd 4 potatisar (ca 350 g) 1 morot 1 aubergine (300 g) 2 röda paprikor 1–2 chilifrukter (t ex spansk peppar) 6 vitlöksklyftor 2 rödlökar 1/2 ask körsbärstomater (125 g) 2 msk garam masala 1 tsk gula senapsfrön 1 tsk hel kummin 1 dl kokosmjölk 2 msk färskpressad limejuice 2 msk hackad koriander eller bladpersilja olja, salt GÖR SÅ HÄR: 1.Skala och skär potatis och morot i tärningar. Skär auberginen i tärningar. Koka grönsakerna under lock i lättsaltat vatten ca 10 minuter. Häll av. 2.Dela och kärna ur paprikan. Grilla paprikahalvorna med skalsidan ner i en grillpanna på hög värme tills skalet börjar bli svart och bubblor bildas. Ta upp dem och lägg i en plastpåse. Knyt ihop och låt ligga ca 10 minuter. 3.Dela, kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka vitlöken. Skala och hacka löken. 4.Dela tomaterna. Fräs chili, vitlök, lök, garam masala, senapsfrön och kummin i 2 msk olja i en stor stekpanna tills de är mjuka, ca 5 minuter. Tillsätt kokosmjölk, tomater, potatis, morötter och aubergine och låt småkoka ytterligare 10 minuter. 5.Dra av skalet på paprikan. Skär den i bitar och blanda ner. Rör ner limejuice och krydda med 1/2 tsk salt. 6.Fyll pitabröden med grönsaksblandningen. Toppa med hackad koriander eller persilja. FÖR ALLA? Fri från laktos, mjölkprotein och ägg, om lämpligt bröd används. Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd.
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40