Mer Smak 1
BANH MI – VIETNAMESISK MACKA TID: 20 MIN + 5 TIMM
AR I UGNEN UGN: 125° Klassiska vietnamesiska smaker. 4 PORTIONER k 500 g fläskkarré i bit k 2 msk finriven färsk ingefära k 2 vitlöksklyftor, finrivna k 2 msk japansk soja 1 msk neutral olja 2 tsk flingsalt k 1 tsk chiliflakes 1 dl vatten, ljummet k ½ dl strösocker 1 msk ättiksprit (12 %) k 100 g rättika, tunt skivad k 200 g morot, tunt skivad på längden k 4 baguetter k 1 dl majonnäs k 4 salladsblad srirachasås k rostad lök k 1 kruka färsk koriander GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 125°. Gnid in fläskkarrén med en blandning av ingefära, vitlök, soja, olja, salt och chiliflakes. 2. Lägg köttet i en ugnsgryta, lägg på locket och ställ i ugnen. Tillaga köttet ca 5 timmar, tills det lätt faller sönder. 3. Blanda vatten, socker och ättiksprit i en skål. Rör tills sockret löst sig. Vänd i rättika och morot. Låt stå minst 20 min. 4. Snitta baguetterna och bred på majonnäs. Lägg i salladsblad, kött, rättika och morot. Ringla över srirachasås och toppa med rostad lök och koriander. Fylld baguette med långkokt fläskkarré, sriracha, rostad lök, picklad morot och rättika. Supergott! MOROT ÄR GOD I SOPPOR, GRYTOR, UGNSROSTAD ELLER BARA RIVEN OCH BLANDAD MED LITE DRESSING! ENKEL MOROTSSOPPA TID: 45 MIN Morotssoppa med kokosmjölk och asiatiska kryddor. 4 PORTIONER k 2 kycklingfiléer k 5 dl hönsbuljong k 1 gul lök, strimlad k 20 g färsk ingefära, skivad k 1 röd chili, skivad k 1 vitlöksklyfta, skivad k 1 citrongräs, tunt skivat 1 msk neutral olja 5 dl vatten k 400 ml kokosmjölk k 1 grönsaks- eller hönsbuljongtärning k 500 g morötter, skalade och slantade 1 tsk salt TILL SERVERING k ½ dl pumpakärnor, rostade k ev färsk koriander GÖR SÅ HÄR 1. Koka kycklingfiléerna i hönsbuljong tills köttet lätt går att sära med en gaffel, ca 40 min. 2. Mixa lök, ingefära, chili, vitlök och citrongräs till en kryddpasta. Fräs kryddpastan i olja i en kastrull under omrörning någon minut. 3. Häll i vatten och kokosmjölk och smula i buljongtärning. Tillsätt morötterna och låt sjuda ca 30 min. Mixa soppan slät och smaka av med salt. 4. Toppa soppan med kyckling, rostade pumpakärnor och ev koriander. I säsong hela året Just nu är moroten som absolut godast. Men Sverige är näst intill självförsörjande på morötter, vilket gör att den är i säsong hela året. För att lyckas med det lagras morötterna på två olika sätt. Antingen får de ligga kvar i jorden, som täcks med halm för att skyddas. Sedan skördas morötterna efter behov. Ett annat sätt är att skörda och förvara i stora trälådor som sedan lagras i kyla, innan morötterna tvättas och packas i påsar. Morotssoppa smaksatt med ingefära, chili och citrongräs. toppad med långkokt kycklingfilé. mer smak nr 5 2023 Från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning för svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter som t ex morötter. FOTO: FABIAN BJÖRNSTJERNA FOTO: FABIAN BJÖRNSTJERNA ▼