Mer Smak 1
VARDAGSAKUTEN / Mer grönsaker i maten Tisdag Onsd
ag PUMPAGRYTA MED KIKÄRTOR TID: 30 MIN Krämig och mild och med den härliga gula färgen blir den en varm vardagsfavorit. 4 PORTIONER k 1 gul lök, hackad k 2 vitlöksklyftor, hackade k 1 msk gurkmeja 1 msk neutral olja k 1 butternutpumpa (ca 800 g), skalad och tärnad k 1 frp kokta kikärtor (400 g), sköljda k 1 msk riven färsk ingefära k ½ citron, finrivet skal och saft k 1 grönsaksbuljongtärning 5 dl vatten k 2 dl crème fraiche k ½ röd chili, finhackad k 4 grönkålsstjälkar, strimlade s alt och grovmalen svartpeppar k ev bröd GÖR SÅ HÄR 1. Stek lök, vitlök och gurkmeja i olja tills löken mjuknat. 2. Lägg i pumpa, kikärtor, ingefära, citronskal (endast det gula), citronsaft, grönsaksbuljongtärning och vatten. 3. Låt sjuda ca 10 min. Tillsätt crème fraiche, chili och grönkål. Vänd runt och smaka av med salt och peppar. Servera ev med bröd. SERVERA TILL? Kvarngryn, mathavre eller ris – servera det du gillar om det behövs mer än bröd. mer smak nr 5 2023 ROSTADE ROTFRUKTER MED GRILLAD PAPRIKARÖRA & LAMMKORV TID: 45 MIN UGN: 200° Det här blev en av familjens favoriter – smidig och jättegod. Lätt att variera rotfrukterna. 4 PORTIONER k 1 kg potatis, i klyftor k 2 rödlökar, i klyftor k 4 morötter, i grova bitar 2 msk neutral olja s alt och grovmalen svartpeppar k 4 lammkorvar k 2 msk persilja, hackad PAPRIKA- OCH BÖNRÖRA 4 grillade inlagda paprikor k 1 frp kokta vita bönor (400 g), sköljda k 2 vitlöksklyftor, skivade 2 msk neutral olja k ½ röd chili, skivad GÖR SÅ HÄR: 1. Lägg potatis, lök och morötter på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja, salta och peppra. Rosta mitt i ugnen ca 30 min. Lägg in korvarna på plåten efter ca 15 min. 2. Mixa paprika, bönor, vitlök, olja och chili med stavmixer till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar. 3. Servera rotfrukterna med paprikaröran och korven. Toppa med hackad persilja. TIPS! Om det blir sås över är den god som pastasås. Tillsätt lite av pastavattnet, vänd i pasta, rucola och toppa med fetaost, riven parmesan och svartpeppar. 25