Mer Smak 1
HELG! / Ljuvliga tomat SMARRIGT! Solmoget är Njut
av smakrika tomater som fått mogna i solen och skördats lokalt, det är nu de är som bäst. R E C EP T: J U LI A T U V ES S O N ( UR BO K EN TOM AT TOM A T ) F OTO : M I R I A M P REI S Tips! Lägg löken till salladen i vinäger ca 15 min innan den blandas i, så blir den lite mjukare i smaken. LÖKTARTE MED SYRLIG TOMATSALLAD, CRèME FRAICHE & TAPENADE TID: 2 TIMMAR UGN: 200° Löken i pajen är alldeles söt och god. Lovely! 6 PORTIONER PAJDEG k 3 dl vetemjöl k 125 g smör, rumsvarmt 1 msk kallt vatten KARAMELLISERAD LÖK k 8 gula lökar, tunt skivade k smör till stekning k 1 tsk vitvinsvinäger FYLLNING k 4 ägg k 3 dl vispgrädde k 150 g riven ost, gärna Gruyère ½ tsk salt k ½ tsk grovmalen svartpeppar TOMATSALLAD k 300 g cocktailtomater, halverade k 1 bananschalottenlök, tunt skivad k 1 kruka gräslök, hackad k 1 msk kapris k 1 msk olivolja k 1–2 tsk vitvinsvinäger TILL SERVERING k 2 dl crème fraiche, vispad k 2 dl tapenade GÖR SÅ HÄR 1. Nyp ihop mjöl och smör. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt vila i kyl ca 20 min och förgrädda mitt i ugnen ca 10 min. 2. Karamelliserad lök: Stek löken på låg värme 30–40 min. Smaka av med vinäger. 3. Blanda ägg, grädde, ost, salt och peppar. Vänd i den karamelliserade löken och häll smeten i pajskalet. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. 4. Blanda tomater, lök, gräslök, kapris, olja och vinäger. Smaka av med salt och peppar. 5. Servera pajen med tomatsalladen, vispad crème fraiche och tapenade. 38 mer smak nr 5 2023