Mer Smak 1
Tips & trix FRÅGA OM HÅLLBARHET BLAST ÄR BÄST! Br
ukar du slänga broccolistammen, blomkålsblasten eller salladsbladen som slokar? Här är några goda alternativ till nästa gång. BROCCOLI Slanta stammen. Många tycker till och med att den är godare. Använd i samma rätt, koka eller stek den. PAK CHOI Pak choi som slaknat. Stek i sesamolja och droppa på lite soja. Strö över sesamfrön. Gott tillbehör! BLOMKÅL Använd blasten. Att slänga bort blasten på blomkålen är ju helt knäppt! Den smakar lika gott och ingår i grönsaken lika mycket som själva buketterna. Använd blasten i soppa eller gryta. MOROT Isvatten. Lägg morot, sallad eller rädisor som tappat spänsten i en bunke med iskallt vatten, gärna med isbitar i. De blir som nya på några timmar. VITKÅL Stek. Vitkål, spetskål eller andra grönsaker som slokar är perfekta att steka i olivolja. Salta och peppra och tillsätt eventuellt torkade örter. Servera som sidorätt till vardagsmiddagen. Påstricket! Bra när du ska syra grönsaker (recept s. 15) husmorstips för moderna kök Mejla din fråga om hållbarhet till Mattis på info@coop.se. ”Kan man värma mat flera gånger?” Hej! Jag undrar om det är okej att värma mat flera gånger. Säg till exempel att jag värmer rester av en köttgryta till lunch. Om allt inte går åt, kan jag då ställa tillbaka grytan i kylen och värma igen dagen därpå? Anonym medlem Det bästa är att bara värma så mycket gryta som går åt, medan resten får stå kvar i kylen. Men det går bra att värma ytterligare en gång ifall du ser till att kyla maten direkt efter uppvärmning och ställa tillbaka den i kylskåpet. Det är bättre att lägga maten i en låda eftersom grytan håller värme längre. Varje gång du värmer upp mat tappar den i näring och risken ökar att det tillväxer bakterier (och därmed risken för matförgiftning). Så, kyl ner snabbt och förvara i kylskåp vid 4°. Tänk på att om du ställer in stora mängder varm mat i kylen, som till exempel en burk med 1 liter gryta, höjs temperaturen i hela kylen. Därmed förkortas hållbarheten på alla livsmedel du förvarar i kylen. Ris är extra känsligt för att värmas 1 Placera en fryspåse ovanpå grönsakerna i burken. Fyll påsen med kallt vatten, nästan till kanten. 2 mer smak nr 5 2023 Pressa/sug ut luften ur påsen och slå en knut högt upp. Nu kan påsen täcka grönsakerna. 3 Se till att hela påsen är inne i burken och stäng locket. flera gånger, men om du kyler ner det snabbt efter tillagningen kan du laga en ny rätt nästa dag, som fried rice. Vänliga hälsningar, Mattis Mattis Bergquist, Hållbarhetschef Coop. 7 CHRISTINA DREJENSTAM/AGENT MOLLY & CO TIPSET ÄR HÄMTAT UR ”FERMENTERA: KOKBOKEN” AV JENNY NEIKELL FOTO: EVA HILDÉN