Mer Smak 1
VARDAGSAKUTEN / Mer grönsaker i maten Vill du ock
så få hjälp av Sara? Sinar tiden, lusten eller orken? Har du problem med matvardagen? Torsdag ZUCCHINI- OCH GRÖN CURRYSOPPA MED KRUTONGER TID: 30 MIN Med ägget till, och räkor, blir den här krämiga soppan perfekt mättande. Den är jättegod! 4 PORTIONER k 4 skivor surdegsbröd k 1 gul lök, hackad k 3 vitlöksklyftor, hackade k 2 msk olivolja k 2–3 zucchini, 600 g, tärnad 1 msk grön curry 6 dl vatten k 1 grönsaksbuljongtärning k 400 ml kokosmjölk s alt och grovmalen svartpeppar k 4 ägg ev 100 g skalade räkor k ev rostade sesamfrön k ev koriander GÖR SÅ HÄR 1. Stek eller grilla bröden och bryt i bitar till krutonger. 2. Stek lök och vitlök i olja någon minut. Tillsätt zucchini och grön curry och stek på låg värme ca 10 min. Häll på vatten och buljongtärning och koka ca 5 min. Tillsätt kokosmjölk och sjud ca 5 min. 3. Koka äggen, skala och dela i halvor. 4. Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar. 5. Servera soppan med ägg, krutonger, ev räkor, sesamfrön och koriander. Fredag Mejla oss på info@coop.se, skriv ”Mer Smak, Vardagsakuten” i ämnesraden. Berätta om dig och din situation, och skicka gärna med en bild på familjen. GNOCCHI MED BACON, GRÖNKÅL & BRYNT SOLROSSMÖR TID: 30 MIN Familjen älskade denna! Så god! 4 PORTIONER 500 g färsk gnocchi k 25 g smör k 140 g bacon 2 knipplökar, strimlade k 2 stjälkar grönkål, strimlade s alt och grovmalen svartpeppar SOLROSSMÖR k 25 g smör k ½ dl rostade solroskärnor k ½ citron, finrivet skal och saft BRÖDSMULOR k 1 skiva surdegsbröd, i grova bitar TIPS! Gör krutonger på gammalt bröd. Tärna, lägg på plåt, ringla över lite olja, salt och torkad timjan. Rosta i 200° ugn ca 10 min. 26 k ½ röd chili, finhackad k 1 msk olivolja GÖR SÅ HÄR 1. Solrossmör: Bryn smöret till ljusbrun färg. Ta från plattan och tillsätt solroskärnor, citronskal (endast det gula) och saft. 2. Brödsmulor: Mixa bröd och chili till smulor och stek i olja tills krispigt. 3. Stek gnocchin i 20 g smör ca 2–3 min och lägg över i en form. 4. Stek baconet krispigt, ta upp och lägg åt sidan. Stek löken i resten av smöret ca 2 min, tillsätt grönkål och bacon. Smaka av med salt och peppar och häll över gnocchin. 5. Servera gnocchin toppad med brödsmulor och brynt solrossmör. TIPS! Denna rätt är även supergod med stekt svamp i stället för bacon. mer smak nr 5 2023