Mer Smak 1
Fläskfärs KOREANSKA FLÄSKFäRSBIFFAR MED CHILICHAM
PINJONER TID: 45 MIN Vitlök, sesam, soja, ingefära... Oj, så gott! 4 PORTIONER k 500 g fläskfärs k 3 vitlöksklyftor, rivna 2 salladslökar, skivade k 2 msk japansk soja k 1 msk riven färsk ingefära 2 tsk sesamolja k1 tsk chiliflakes salt k neutral olja CHILIMAJO k2 dl majonnäs 2 msk gochujang 2 tsk sesamolja salt Tips! Använd formbar vegofärs om du hellre vill det. KRYDDIGA LAMMFÄRSBULLAR I TOMATSåS TID: 45 MIN Så gott med alla milda kryddor som ger så mycket smak, men inte för mycket hetta. CHILICHAMPINJONER k 150 g champinjoner 3 msk gochujang 1 msk sesamolja k 1 msk japansk soja k 2 tsk riven färsk ingefära TILL SERVERING k 1–2 hjärtsallad k 2 msk sesamfrön, rostade k 6 dl kokt kvarngryn eller ris GÖR SÅ HÄR 1. Blanda färs, vitlök, salladslök, soja, ingefära, sesamolja och chiliflakes ordentligt. Gör ett stekprov och smaka av med salt. Forma biffar och stek i olja i medelvarm panna tills de är genomstekta. 2. Blanda majonnäs, gochujang och sesamolja. Smaka av med salt. 3. Dela svampen, stek 2–3 min i torr medelvarm panna. Tillsätt gochujang, sesamolja, soja och ingefära och stek på svag värme. 4. Servera biffarna och svampen i salladsblad, ringla över chilimajo, strö över rostade sesamfrön och ät med kvarngryn eller ris. mer smak nr 5 2023 4 PORTIONER k 400 g lammfärs k 1 gul lök, hackad 1 tsk garam masala 1 tsk ras el hanout k ½ tsk malen kanel ½ g saffran 1 tsk salt k neutral olja salt och grovmalen svartpeppar TOMATSÅS k 2 gula lökar, hackade k 4 tomater, hackade k 4 vitlöksklyftor, hackade k 1 röd chili, skivad k 10 torkade aprikoser, strimlade 2 kanelstänger 3 dl vatten 1 tsk salt k 400 g potatis, tärnad TILL SERVERING k ev koriander k bröd Lammfärs GÖR SÅ HÄR 1. Tomatsås: Blanda lök, tomater, vitlök, chili, aprikoser, kanelstänger, vatten, salt och potatis i en kastrull och låt koka på svag värme under lock 20–30 min. 2. Blanda färs, lök, garam masala, ras el hanout, kanel, saffran och salt. Gör ett stekprov och smaka av. Forma köttbullar. Lägg ner i tomatsåsen de sista 10 min och koka under lock. Smaka av med salt och peppar. 3. Toppa ev grytan med koriander och servera med bröd. Ras el hanout Tips! Har du inte kryddblandningen ras el hanout hemma så gör din egen (eller smaka av med mer garam masala). k 1 tsk malen ingefära k 1 tsk malen gurkmeja 1 tsk malen kryddnejlika/kryddpeppar 1 tsk malen muskot 1 tsk cayennepeppar k 1 tsk malen kardemumma k ½ tsk malen kanel ½ tsk malen koriander ev ½ g saffran salt och svartpeppar 9