Mer Smak 1
MEDLEMSSIDORNA / Augusti Hipp, hipp, hurra! Coop
Provkök fyller 80! Det började med testkok av gula ärtor i krigstid och växte till en folkbildare för hela nationen. När Provköket nu firar 80 år kan de blicka tillbaka med stolthet. – Sverige hade inte blivit jämställt så tidigt om det inte vore för kökets insatser, säger Sara Begner, chef för Provköket. ÅR 1943 RÅDDE ransonering i Sverige och kvaliteten på den viktiga råvaran ärtor skiftade betänkligt. I ett fönsterlöst källarrum i KF-huset i Stockholm bestämdes därför att det skulle göras ett rejält provkok för att garantera att det fattades rätt beslut när ärtor köptes in. Det blev starten på KF Provkök. Chef var Anna-Britt Agnsäter. – Hennes betydelse går inte att överskatta, under hennes ledning sattes avgörande avtryck i svensk historia, säger Sara Begner. Agnsäter gav sig iväg till USA på inspirationsresa – och återvände med en rad produkter som skulle underlätta hushållsarbetet. Recepten fick tydliga volymmått, samtidigt som måttsatser samt matberedare underlättade göromålen vid köksbänkarna. På Agnsäters initiativ utvecklades även en svensk köttermometer. Logiken löd: ju färre timmar kvinnor behövde lägga vid spisen, desto fler blev över för att ansluta till yrkeslivet. – Rationaliseringstanken låg i tiden, säger Sara Begner. Det gick ju inte att ha yrkesverksamma kvinnor som bidrog till den starka ekonomiska utvecklingen, samtidigt som alla kvinnor ägnade dagarna åt att marinera och pochera. PROVKÖKET SPEGLADE SIN TID och så har det fortsatt. Christina Möller tog över 1980 med övertygelsen att mat kan 32 vara god, nyttig, varierad och prisvärd på samma gång. – Att driva Provköket på det glada 80-talet, där pengarna rullade, var inte helt lätt. Jag fick ofta övertyga männen i KF-direktionen att vår roll faktiskt var viktig, säger hon. Hon hade sina knep för att lyckas – som att slå på grytlock med träspade på möten för att väcka uppmärksamhet. – Jag tryckte på folkbildningen kring mat. Att den behövdes än mer när folk reste så mycket och upptäckte nya råvaror. Om föregångaren Agnsäters uppdrag ursprungligen gick ut på att lära svenska folket att äta annat än potatis och rotfrukter, åtog sig Möller uppgiften att sprida nya råvaror ut till folket. – Min roll blev mycket att externt berätta om Provköket och vad vi stod för. Och att inspirera. Det är ett arbete som Sara har tagit vidare med bravur. När Sara Begner tog över 2009 hade hon ett tungt arv att förvalta. Hon gick in i sin roll med tanken att förändra en hel del. – Jag tyckte att vi behövde bli mindre tantiga och präktiga. Men så läste jag Vår kokbok från pärm till pärm och kände: ”Oj, vad mycket bra kunskap det finns här!” Kokboken, som Provköket har gett ut sedan 1951, fick dock en omgörning. Begner bjöd in människor i alla åldrar, från alla delar av Sverige, för att lyckas. Även annat har förändrats genom åren. I dag är det mer fokus på matglädje. Men folkbildningen finns kvar som garant för att den här 80-åringen ska fortsätta spela en avgörande roll. – Särskilt i dessa tider är det viktigt att det finns någon att hålla i handen, säger Sara Begner. Det behövs någon att vända sig till för att förstå hur man ska äta nyttigare, minska matsvinnet eller få bättre hushållsekonomi. ❤ mer smak nr 5 2023 Året är 1961 och hushållslärarinnan Gunvor Lundberg håller i en redskapsprovning med Ulla Lindström och Greta Kastman. L o g o t y p e n f ö r K F : s P r o v k ö k 1 9 6 7 .