Mer Smak 1
Helg! eller bara lite guldkant i vardagen MÅNADEN
S DRINK: BJÖRNBÄRSMOJITO Supergott på snäv budget Emilia Milosavljevic lagar färgstark mat till överkomlig kostnad för hela veckan och visar att det går att äta riktigt gott även på en snävare budget, vilket många har i dag. – Planering är den stora nyckeln till att få ner matkostnaden. Kan du exempelvis använda blomkål, kyckling eller crème fraiche i två av veckans rätter? Köp en större förpackning och laga Emilias kokbok. Har du rester kvar från tacokvällen är detta perfekt till lunch dagen efter. PASTASALLAD MED TACODRESSING TID: 30 MIN 4 PORTIONER k 400 g pasta k neutral olja 2 50 g kycklingfilé/ färdiggrillad kyckling eller quorn salt k 1 tsk malen spiskummin ca 200 g majskorn k 1 rödlök, skivad k ½ gurka, tärnad k 10–15 cocktailtomater, delade i kvartar k 100 g isbergssallad, strimlad mer smak nr 5 2023 TACODRESSING k 3 dl crème fraiche k 1 dl majonnäs ½ burk tacosås (230 g) GÖR SÅ HÄR 1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Skölj och blanda med lite olja så att den inte klibbar ihop. 2. Dela kycklingfilén eller quorn i bitar och stek i olja. Krydda med salt och spiskummin. (Färdiggrillad kyckling behöver inte stekas eller kryddas.) 3. Rör ihop tacodressingen och blanda med pastan. Vänd i majs, rödlök, gurka, tomater och isbergssallad. 37 flera rätter på samma vara. Att handla efter säsong sparar också pengar och är godare. Skippa till exempel färska tomater under vinterhalvåret och satsa på burktomater. Men frossa gärna nu, säger Emilia Milosavljevic. – Laga även mer vegetariskt! Det är ingen hemlighet att kött och fisk är dyrt. Substitut kan också vara dyrt men det finns så mycket gott att laga med grönsaker och baljväxter, som fritters med rotsaker eller zucchini, vegetarisk lasagne och smakrika grytor. GÖR SÅ HÄR 1. Lägg mynta och björnbär i två glas och häll på limejuice. Mosa ihop så mycket det går. 2. Häll på sockerlag och rom och blanda ordentligt. 3. Fyll på med is och toppa med sodavatten efter smak. Garnera med mynta och björnbär. 2 glas ★ 4 myntakvistar ★ 1 dl björnbär ★ 3 msk limejuice ★ 1 dl sockerlag (koka ihop 1/2 dl vatten och 1/2 dl strösocker, låt svalna) ★ 1 dl ljus rom ★ isbitar ★ sodavatten ★ myntakvist & björnbär till garnering F O T O : H E L É N P E ▼ CHRISTINA DREJENSTAM/AGENT MOLLY & CO FOTO: HELÉN PE FOTO: EVA HILDÉN