Buffé 1
Buffé GRÖN PANZANELLA En grön tolkning på den ital
ienska salladen är ett måste i påsk!
Buffé BRYNT SMÖRGLASS Ljuvligt elegant glass på ba
ra fyra ingredienser – utan glassmaskin.
SMÖR SMÖRFRALLOR 16 STYCKEN / ÖVER 12 TIMMAR INGR
EDIENSER 25 g färsk jäst 5 dl mjölk (3 %) 1 msk strösocker 225 g rumstempererat smör 14 dl vetemjöl 840 g 1 ½ tsk salt 1 ägg 4 msk vallmofrön GÖR SÅ HÄR 1. Smula jästen i en bunke till en köksmaskin med degkrok. Tillsätt mjölken och rör tills jästen löses upp. 2. Tillsätt socker, 25 g av smöret, mjöl och salt. Kör degen ca 10 minuter till en smidig, lite kladdig deg. Platta ut degen till en rektangel ca 35 x 15 cm på en mjölad bricka och låt vila övertäckt i kylen 1 ½ timme. 3. Lägg resten av smöret mellan två bakplåtspapper och kavla eller tryck ut till 20 x 20 cm. Låt ligga plant i kylen 1 ½ timme. 4. Kavla ut degen till 60 x 20 cm på mjölad bänk. Dra av bakplåtspapprena från smöret och placera i mitten av degen. Gör ett treslag genom att vika in ena kortsidan över smöret, vik sedan över den andra kortsidan. Låt degen vila övertäckt i kyl i 30 minuter. 5. Kavla ut degen till 60 x 20 cm igen och gör ett till treslag. Kavla ut degen till 40 x 20 cm. Skär i två delar på längden med vass kniv. 6. Skär varje deghalva i 8 lika stora bitar och lägg på två bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa under fuktig kökshandduk i kylen över natten eller minst 8 timmar. 7. Sätt ugnen på 225°C. Ta fram frallorna och låt stå i rumstemperatur ca 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg och doppa i vallmofrön. 8. Grädda i mitten av ugnen, en plåt i taget, 12–15 minuter tills de är gyllene. Låt svalna på galler. CITRON- OCH SMÖRPASTA 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 400 g pasta 50 g smör 2 vitlöksklyftor 1 msk finrivet citronskal 1 dl finriven parmesan ½ tsk salt ½ tsk nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av men spara 3 dl av kokvattnet. Bryn smöret i en stekpanna. 2. Sänk värmen och riv ner vitlöken i smöret och låt fräsa lite. Rör i pasta, citronskal, parmesan, salt, peppar och lite pastavatten i taget. Rör till en krämig pasta. Toppa gärna med extra parmesan. TIPS Bryn smöret genom att smälta det i kastrull under omrörning på medelvärme. Fortsätt bryna under omrörning tills det får gyllene färg och nötig doft. 31 BUFFÉ #03/2024
Buffé FATTIGA RIDDARE 25 mars infaller våffeldagen
– i år firar vi den helst med våfflade fattiga riddare!