Buffé 1
AKTUELLT: NAPOLITANSK PIZZA BOKTIPS EN BIBEL FÖR
PIZZAFANTASTER Det italienska ordet för de fluffiga kanterna på den napolitanska pizzan. Cornicione ”Boken är tänkt som en fusklapp till dig som inte pluggat pizza i åratal, inte bakat 10 000 pizzor eller testat 10 000 recept men ändå vill kunna baka riktigt bra pizza hemma i din helt vanliga köksugn.” Så beskriver pizzamagikern Oskar Montano sin kokbok Pizza wizard, och nog är vi många som är innerligt tacksamma för denna fusklapp. Här leder Oskar oss hela vägen fram till pizzaperfektion, från tekniken för en fluffig, mjuk och följsam deg, via hemligheten bakom en oemotståndlig tomatsås, valet av toppings och slutligen fram till själva gräddningen. Dessutom låter han läsaren följa med på aptitretande pilgrimsresor till tre olika pizzameckan: New York, Rom och såklart – Neapel. g s.39 RECEPT 1–2 CM Så bred samt hög ska pizzans kant vara enligt den internationella standarden för napolitansk pizza av Associazione Verace Pizza Napoletana. DRÖMMEN OM NEAPEL Traditionellt bakas napolitansk pizza i en vedugn, här har vi gjort ett recept anpassat för hemmaugn – med tunn, seg botten och krispiga kanter. Tänk på att hellre trycka ut degen än att kavla den för att behålla så mycket luft som möjligt. PIZZA MARGHERITA 4 PIZZOR / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 4 g färsk jäst, ca 1 tsk 11 ¾ dl vetemjöl 700 g 2 tsk salt olivolja Topping 1 förp hela tomater ca 400 g ½ tsk salt 1 liten riven vitlöksklyfta 250 g mozzarella 200 g buffelmozzarella 1 kruka basilika flingsalt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Smula jästen i en bunke eller köksmaskin med degkrok. Tillsätt mjöl och 5 dl vatten. Blanda på låg hastighet ca 5 minuter. Tillsätt salt och 2 msk olja och blanda ytterligare 5 minuter på medelhastighet. Lägg upp degen på ett bakbord. Dela degen i 4 bitar och rulla till jämna bollar. Gnid in degen med lite olja så den inte torkar. Låt jäsa 4–5 timmar i rumstemperatur eller 12–24 timmar i kylen. 2. Topping: Mosa tomaterna med en slev, tillsätt salt och vitlök. Sätt ugnen på 250°C. Dra försiktigt ut degen till runda pizzor och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. Fördela tomatsåsen jämnt på pizzorna. Bryt mozzarellan i stora bitar och fördela över. Grädda pizzorna en i taget i mitten av ugnen 12–15 minuter tills de fått fin färg. 3. Toppa med buffelmozzarella, basilika, flingsalt och peppar. Ringla gärna över lite extra olja. 7 BUFFÉ #03/2024 i M i s s k a o i n t e t o ä v n l i n e m b e n P z z a w i z a r d .
Buffé GRÖN PANZANELLA En grön tolkning på den ital
ienska salladen är ett måste i påsk!
Buffé BRYNT SMÖRGLASS Ljuvligt elegant glass på ba
ra fyra ingredienser – utan glassmaskin.
Buffé FATTIGA RIDDARE 25 mars infaller våffeldagen
– i år firar vi den helst med våfflade fattiga riddare!