Buffé 1
AKTUELLT: NAPOLITANSK PIZZA Trendsamtalet Hej Vil
le och Besmir, varför har Lilla Napoli blivit en sådan succé? – När vi öppnade fanns det inte på kartan att det skulle komma massa människor och äta hos oss, det är fortfarande surrealistiskt att det blivit så populärt. Än idag är vårt stora jobb att varje dag göra en perfekt deg och hitta rätt balans när det kommer till toppings. Vad det innebär ändras från dag till dag på grund av små skillnader i degen och tomatsåsen. Vad är det som utmärker napolitansk pizza? – Pizzan föddes i Neapel och den ska vara mjuk, fluffig och slabbig. För att göra en riktig napolitansk pizza så måste temperaturen i ugnen vara 450–500 grader. I Sverige äter vi ofta krispig pizza, den härstammar från Rom. Berätta om er största pizzaupplevelse! – I Neapel var vår största pizzaupplevelse den första gången vi fick äta pizza gjord av pizzagurun Ciro Salvo, det var magiskt. Första gången vi verkligen kände ”nu gör vi själva den pizzan vi alltid har haft målsättningen att göra” var ungefär tre år sedan, det var en stor milstolpe. Att lyckas med napolitansk pizza är en konst. Varför är det så? – Napolitansk pizza är en simpel pizza vid första LILLA NAPOLI Bland landets pizzafans är det få som aldrig har hört talas om det lilla skjulet på en parkeringsplats i utkanten av Falkenberg. Vännerna Ville Ilola och Besmir Balaj startade verksamheten 2014 som en hobbypizzeria med ett enda mål – att på hemmaplan lyckas med napolitansk pizza lika god som den i Neapel. Här berättar de om sin fascination för den trendiga pizzasorten! UTBLICK Ovanför den anspråkslösa dörren på via Cesare Sersale i Neapel lyser bokstäverna ”pizzeria” i rött. Och så länge skylten lyser tycks folkmassan utanför aldrig sina. Dörren leder nämligen in till en av stadens äldsta, och enligt många (Guide Michelin bland annat) stadens bästa, pizzerior. Hit vallfärdar människor från hela världen för att äta äkta napolitansk pizza. På menyn finns endast marinara (tomat, oregano och vitlök) samt margherita (tomat och buffelmozzarella), men det räcker gott nog. Pizzorna på L'antica Pizzeria da Michele är nämligen inget annat än rent gudomliga. 1889 Var året då kocken Raffaele Esposito i Neapel sägs ha bakat en pizza till Italiens drottning Margherita inspirerad av färgerna på den italienska flaggan – med tomat, mozzarella och basilika. Där och då var pizzan, så som vi känner till den idag, född! 6 BUFFÉ #03/2024 ögonkastet men att få något så simpelt i perfekt balans är sjukt svårt. Minsta lilla obalans och allt blir fel då antalet toppings är så få och smakerna förhållandevis eleganta. Hur gör man en bra tomatsås? – I napolitansk tomatsås använder man enbart tomater, så köp de bästa tomaterna du kan hitta, gärna skalade San Marzano-tomater. Krossa tomaterna för hand och blanda med 4 gram salt per 400 gram tomater. Och kom ihåg: mixa aldrig din tomatsås! Foto Calle Stoltz Följ Lilla Napoli på @lilla_napoli på Instagram. Världsberömda pizzor
Buffé GRÖN PANZANELLA En grön tolkning på den ital
ienska salladen är ett måste i påsk!
Buffé BRYNT SMÖRGLASS Ljuvligt elegant glass på ba
ra fyra ingredienser – utan glassmaskin.
Buffé FATTIGA RIDDARE 25 mars infaller våffeldagen
– i år firar vi den helst med våfflade fattiga riddare!