Buffé 1
Buffé GRÖN PANZANELLA En grön tolkning på den ital
ienska salladen är ett måste i påsk!
Buffé BRYNT SMÖRGLASS Ljuvligt elegant glass på ba
ra fyra ingredienser – utan glassmaskin.
REKLAM OCH NYHETER FRÅN ICA heja Meja! En unik me
llanlagrad hårdost gjord på svensk mjölk enligt traditionella hantverksmässiga produktionsmetoder, det är vad Meja är! Vi fick en pratstund med Lennart Nordén, kategoriansvarig för ICAs ostsortiment, om den nya osten. Varför togs osten Meja fram? – För att vi kände att det var något som saknades i osthyllan! Utifrån ICAs önskemål tog Norrmejerier fram olika alternativa recept som vi tillsammans testade och kom fram till vilken vi ville producera. Hur skulle du beskriva osten för någon som aldrig smakat den? – Det är en rundpipig ost, med smak av sötma, syrlighet och umami som är fyllig och rund i smaken. Meja har många dimensioner och är smakrik, utan att vara stark. Jag skulle säga att det är en varm och mjuk ost som passar en bred publik. Den har många olika användningsområden och passar både familjer och ostnördar. Den är god på mackan samt att använda i matlagning, men också att servera på ostbrickan! Hur valdes namnet Meja? – När vi tog fram vår andra ost Folke 2017 samlade vi in namnförslag från svenska folket följt av en omröstning, Folke kom på förstaplats och Meja på andraplats. Så nu har även hon fått sin egen ost! Hur tillverkas Meja? – Mjölksyrakultur tillsätts till mjölk. Mjölken värms upp och löpe tillsätts så att det koagulerar. Sedan värms ostmassan till en specifik temperatur som passar mjölksyrabakterierna. Man pressar ostmassan och fyller i formar. Vassle pressas ur och därefter saltas osten. Slutligen lagras den i kontrollerade temperaturer tills den är färdiglagrad, 6 månader. Man provsmakar osten några veckor innan den är färdig och gör en sensorisk bedömning där man kontrollerar att osten smakar som den ska. 37 BUFFÉ #03/2024 På ICA är vi stolta över vårt samarbete med matproducenter i hela landet. När du väljer svenskproducerad mat hjälper du till att skapa förutsättningar för en god morgondag. LENNART NORDÉN BOR: Grödinge GÖR: Jobbar med ICAs ostsortiment SÅ ÄTER JAG HELST MEJA: På frukostsmörgåsen, i varma mackor till lunch och i en ostpaj eller på en ostbricka på kvällen.
Buffé FATTIGA RIDDARE 25 mars infaller våffeldagen
– i år firar vi den helst med våfflade fattiga riddare!