Buffé 1
Buffé DECEMBER Trenden, råvaran och matkulturen at
t utforska just nu.
DESTINATION Caracas DRÖM DIG BORTOM Sveriges grän
ser och rikta blicken mot Venezuelas huvudstad Caracas. Här är tipsen och inspirationen för hur du upptäcker den smakrika matkulturen – hemma i ditt eget kök. I norra Sydamerika hittar man Venezuela, ett land som tack vare ett skiftande klimat och de många folkgrupper som invandrat genom åren fullkomligt vibrerar av olika regionala kök och matkulturer. Signaturrätter AREPA REINA PEPIADA Sannolikt den mest kända arepan i Venezuela. Brödet rostas lätt och fylls med stekt strimlad kyckling, majonnäs, mosad avokado och koriander. PABELLÓN CRIOLLO Kallas ibland för Venezuelas nationalrätt. Består av ris, svarta bönor kryddade med spiskummin, stekta matbananer och en gryta på nötkött. FOSFORERA Denna soppa sägs vara ett afrodisiakum. Fosforinnehållande livsmedel som räkor, musslor och bläckfisk serveras i en chilikryddad tomatbuljong. MANTUANSK MAT Recept på en variant av arepa reina pepiada hittar du på buffe.se HUVUDSTADEN CARACAS LIGGER nästan ända uppe vid Karibiska havets kust. Här äter man mycket fisk och skaldjur, men också rotsaker som potatis och jams, samt nötkött och ostar. Venezuela är även det land i världen efter Italien där man äter mest pasta (över tolv kilo per person och år) – detta för att italienarna, som är en av de största immigrantgrupperna i landet, har gjort stort avtryck på det lokala köket. Annars är de små bröden arepas en basvara. De bakas på en speciell sorts vitt majsmjöl och serveras ofta till frukost, men har på senare tid även blivit populära som gatumat med olika fyllningar. I Venezuela finns det gott om desserter och kakor. Bland annat churros, dulce de leche och söta arepas, men även mindre kända sötsaker som till exempel golfeado, ett kanelbulleformat bakverk fyllt med socker, färskost och anis. Eller quesillo, som liknar en brylépudding men görs på kondenserad mjölk. 11 BUFFÉ #12/2021 Ett kök som uppstod under kolonialtiden, under 1500– 1800-talet. Rätter som lever kvar än idag är polvorosa de pollo, eller små kycklingpajer, tuppsoppan olleta de gallo och asado negro – skivor av helstekt nötkött med en tjock, kryddig sås. BRA ATT VETA FOLKMÄNGD: Nästan 3 miljoner invånare. FOLKGRUPPER: I Caracas bor många immigranter från länder som Spanien, Italien, Portugal, Mellanöstern, Tyskland, Kina och Latinamerika. TYPISKA RÅVAROR: Majs, den sötpotatisliknande knölen jams, pasta och ris. KOCK Sumito Estévez är en av Venezuelas mest kända kockar. På Youtube och Instagram visar han upp rätter och matlagningstekniker från det lokala köket – dessvärre bara på spanska. TVÅ ITALIENSKA RÄTTER Pasticho Funche Venezuelas svar på lasagne. Eller polenta i Italien. Laga som restaurangen! En av Caracas bästa restauranger heter Alto. Här lagar Carlos Carcía moderna rätter på lokala ingredienser som den mozzarellaliknande färskosten queso de mano, bläckfisk, sötpotatis, kakao och matbananer. Krogens signaturrätt är en pasta med grillade sardiner. PROVA HEMMA Koka linguine till två personer i rikligt med saltat vatten. Fräs en halv hackad lök och ett par hackade vitlöksklyftor i olja. Tillsätt en burk sardiner i tomatsås och låt puttra. Blanda ner pastan i såsen, smaksätt med saften från en halv citron och lite torkad chili.
Buffé FIRA MED FINESS Ge 2021 ett extra gott avslu
t.
Buffé ETT STORSLAGET AVSLUT Ingen nyårsmiddag utan
dessert!
Buffé VILKEN TOPPING VÄLJER DU? Nya favorittillbeh
ör för familjens alla korv med bröd-fans.
Buffé SAGOLIKA CITRUSRÄTTER
Buffé MATNYTTIGT Kocken Frida Ronge gör det enkelt
...
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SOFIAS SPANING Skåla in det nya året med en
syrlig grapefruktdrink signerad Buffés Sofia Nilsson.