Buffé 1
Buffé DECEMBER Trenden, råvaran och matkulturen at
t utforska just nu.
SMAK Ingefära FEM TIPS – Gnid bort ingefärans ska
l med en sked istället för att skala med skalare eller kniv. Då blir det lättare att komma åt och du får dessutom bort bara det yttersta skalet och behåller mer av den goda knölen. – Pressa en bit skalad ingefära i vitlökspress för ett enklare sätt att riva ingefära. – Frys in skalad ingefära för att förlänga hållbarheten. Fryst ingefära är dessutom enklare att riva på rivjärn! – Riv ner lite ingefära i din smoothie för extra sting. – Gör citron- och ingefärste: Koka upp 3 dl vatten och blanda med 1 msk riven färsk ingefära och ½ dl färskpressad citronjuice. Häll upp i två koppar. Söta med honung efter smak. FÖLJ MED PÅ en djupdykning i ingefärans värld och ta del av tips, kul kunskap och goda recept med den smakrika roten i fokus. I kylskåp, 4–8 °C FÖRVARA RÄTT ALLT DU BEHÖVER VETA INGEFÄRA ÄR EN tropisk växt med stark doft, bambuliknande stammar, ljusgula blommor och röda fruktkapslar. Plantan blir 1–1,5 meter hög och tillhör samma växtfamilj som gurkmeja, galangal och kardemumma. Dess centimetertjocka jordstam eller rotknölar som växer under jorden är det vi känner igen som ingefära och säljs som smaksättare i både färsk och torkad, malen form. Ingefärsroten har en karaktäristisk skarp och stickande smak och har använts som smaksättare och medicinalväxt i tusentals år. Enligt vissa sägs ingefäran motverka allt från förkylningar till illamående. Ingefära växte troligen till en början vilt i södra Kina, men idag odlas den i bland annat Indien, Jamaica, Indonesien och Australien. RECEPT INLAGD INGEFÄRA CA 3 DL / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER Visste du att... … ingefära klassas som en ört? … den skarpa smaken kommer från ingefärans fenoler, så kallade gingeroler? ... ingefäran under medeltiden och renässansen hade ett rykte om sig att fungera som afrodisiakum? … gari är det japanska namnet på den inlagda ingefära som vanligtvis serveras som tillbehör till bland annat sushi? 300 g ingefära ½ dl ättiksprit (12 %) 1 dl strösocker 1 ½ dl vatten GÖR SÅ HÄR 1. Skala och skär ingefära i tunna skivor. Lägg i en kastrull och täck med vatten. Låt koka 5 minuter. Häll av och spola i kallt vatten. Lägg ingefäran i en väl rengjord burk. 2. Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Häll över ingefäran och låt svalna. Ställ i kylen. Extra gott att kombinera med ingefära: Fläsk Kyckling Citron Honung TIPS! Den inlagda ingefäran håller 2–3 veckor i kylen om den förvaras i en väl rengjord burk med lock. 9 BUFFÉ #12/2021
Buffé FIRA MED FINESS Ge 2021 ett extra gott avslu
t.
Buffé ETT STORSLAGET AVSLUT Ingen nyårsmiddag utan
dessert!
Buffé VILKEN TOPPING VÄLJER DU? Nya favorittillbeh
ör för familjens alla korv med bröd-fans.
Buffé SAGOLIKA CITRUSRÄTTER
Buffé MATNYTTIGT Kocken Frida Ronge gör det enkelt
...
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SOFIAS SPANING Skåla in det nya året med en
syrlig grapefruktdrink signerad Buffés Sofia Nilsson.