Buffé 1
Buffé DECEMBER Trenden, råvaran och matkulturen at
t utforska just nu.
Buffé FIRA MED FINESS Ge 2021 ett extra gott avslu
t.
NYÅR JOELS KOKKONST STRÄCKER sig alltså långt – o
ch så även intresset för mat som på senare år förflyttats från lyxkrogar till det okonstlade och genuina. – Idag uppskattar jag mer ett kycklingspett från ett litet stånd i någon gömd gränd än att sitta i en sammetssoffa och bli serverad av fem finklädda servitörer. OCH KANSKE ÄR det just yrkesskickligheten i kombination med kärleken för det okomplicerade som gör Joels recept så perfekta för det stundande nyårsfirandet. För Buffé har han skapat en blandning av mindre snacks, lättare förrätter och mer traditionella varmrätter som alla kan kombineras efter smak och ambitionsnivå. Vissa är enklare, andra mer avancerade. Vissa är klassiska, andra oväntade. Gemensamt är matlagningsglädjen och de rena smakerna. – Det finns så mycket förväntningar kring nyårsafton och det är lätt att man tar sig vatten över huvudet. Mitt bästa tips är istället att laga något som du faktiskt vill laga och som du tror att andra uppskattar. Då blir atmosfären härligare och samtalsämnena runt bordet mycket roligare! ATT LAGA FLER, mindre rätter och på så vis dela på matansvaret är också ett sätt att minska stressen och pressen. Det gör att alla gäster kan bidra med något och dessutom att middagen inte står och faller på en rätt. Att lägga lite extra krut på dukningen och valet av dryck är också ett bra sätt att höja stämningen under kvällen. – En linneservett och ett gott vin är enkla knep för att få kvällen att kännas lite extra festlig. Och när det kommer till dryck, kom ihåg att börja kvällen med finchampagnen istället för att spara den till tolvslaget! / GOUGÈRES – OSTBOLLAR 6 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER Smet 1 dl mjölk (3 %) 100 g smör ½ tsk salt 2 krm strösocker 2 dl vetemjöl 120 g 3 ägg Ostkräm 150 g lagrad hårdost t ex Västerbottensost eller Gruyère 1 dl vispgrädde 1 dl mjölk (3 %) 1 msk majsstärkelse 1 krm salt ½ krm riven muskotnöt GÖR SÅ HÄR 1. Smet: Koka upp mjölk, 1 dl vatten, smör, salt och socker i en kastrull under omrörning. Ställ åt sidan och rör ner mjölet. Ställ tillbaka på medelvärme och rör till en tjock smet, akta så det inte bränner fast i botten. Ta från värmen och låt svalna ca 5 minuter. Rör ner ett ägg i taget. Låt smeten svalna och fyll i en spritspåse. Lägg i kylen minst 2 timmar eller över natten. 2. Ostkräm: Riv osten grovt. Koka upp grädden i en kastrull. Blanda mjölken med majsstärkelsen och vispa ner. Låt koka upp under omrörning. Ta från värmen och tillsätt osten. Blanda och värm försiktigt tills osten smält. Smaka av med salt och muskot. Låt svalna och fyll i en spritspåse. 3. Sätt ugnen på 225 °C. Klipp ett hål i spritspåsen med smet och spritsa bollar, ca 2 cm i diameter, med jämna mellanrum på en bakpappersklädd plåt. Ställ in i mitten av ugnen och sänk temperaturen till 200 °C. Grädda 10–15 minuter eller tills de är gyllene. Låt svalna lite. 4. Klipp ett hål i spritspåsen med ostkräm. Gör ett litet hål i gougéresbollarna med spritspåsen eller med en vass kniv och fyll med ostkräm. Servera direkt. PELLE JANZONKRUSTADER 6 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 250 g magert nötkött t ex lövbiff ½ rödlök 50 g smör 2 äggulor ½ tsk färskpressad citronjuice ½ krm riven muskotnöt 12 små krustader 50 g löjrom 2 msk finskuren gräslök salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Lägg köttet i frysen 2–3 timmar så att det blir lättare att hacka. Finhacka köttet och låt tina helt. Skala och finhacka löken. Bryn smöret. 2. Blanda köttet med lök, äggula och citronjuice vid servering. Smaka av med muskot, salt och peppar. 3. Vänd ner det brynta smöret och fyll krustaderna med tartaren. Toppa med löjrom och gräslök. Servera direkt. Pelle Janzonkrustader Saltgurka med smetana och honung KOM IHÅG Var noggrann när du väljer kött och hantera det varsamt. Servera inte rått kött till riskgrupper som gravida och barn. 14 BUFFÉ #12/2021 Gougères – ostbollar
Buffé ETT STORSLAGET AVSLUT Ingen nyårsmiddag utan
dessert!
Buffé VILKEN TOPPING VÄLJER DU? Nya favorittillbeh
ör för familjens alla korv med bröd-fans.
Buffé SAGOLIKA CITRUSRÄTTER
Buffé MATNYTTIGT Kocken Frida Ronge gör det enkelt
...
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SOFIAS SPANING Skåla in det nya året med en
syrlig grapefruktdrink signerad Buffés Sofia Nilsson.