Buffé 1
Buffé DECEMBER Trenden, råvaran och matkulturen at
t utforska just nu.
Buffé FIRA MED FINESS Ge 2021 ett extra gott avslu
t.
NYÅR STEAK AU POIVRE MED HARICOTS VERTS 6 PERSONE
R / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 900 g biff eller oxfilé i bit 1 ½ msk hela svartpepparkorn 6 vitlöksklyftor 1 ½ msk olja 6 kvistar timjan 3 schalottenlökar 1 ½ dl cognac 3 dl vispgrädde 450 g färska haricots verts smör salt, flingsalt GÖR SÅ HÄR 1. Krossa svartpeppar grovt i en mortel. Krossa inte för fint, då kan rätten bli för stark. Skär köttet i 6 lika tjocka skivor. Torka av köttet med hushållspapper och låt stå i rumstemperatur 30 minuter innan tillagning. 2. Skala vitlöken. Krossa 3 av klyftorna och skiva de andra 3. Krydda köttet med 1 tsk salt runtom. Bryn köttet i 3 msk smör och olja i en stekpanna på båda sidor tills innertemperaturen är 50–54 °C för rare, 55–57 °C för medium, 58–67 °C för medium well och 68–70 °C för well done. Lägg i de krossade vitlöksklyftorna och timjan mot slutet, ös köttet. Lyft ur köttet och låt vila. 3. Skala och hacka löken. Fräs lök och skivad vitlök i 2 msk smör i samma stekpanna som köttet. Tillsätt den krossade pepparn och cognac på medelvärme. Var försiktig så spriten inte börjar brinna. Låt koka någon minut och tillsätt grädden. Koka ihop såsen tills den tjocknar lite. Smaka av med salt. Lägg ner köttbitarna i såsen och koka försiktigt någon minut på varje sida. Lyft upp köttet ur pannan och skär i skivor. Häll ner köttsaften i såsen. 4. Koka bönorna i saltat vatten ca 2 minuter. Häll av och blanda med 25 g smör och flingsalt. 5. Lägg upp köttet på tallrikar och skeda över såsen. Servera med bönorna. I GLASET ”Till den här rätten finns det enligt mig bara ett dryckesalternativ: Syrah från Rhonedalen. Om annat alternativ önskas skulle jag välja porter.” 18 BUFFÉ #12/2021 En utmanare till entrecôte med bearnaise. Dessutom är det smidigt att tillaga såsen i samma panna som köttet. TIPS! Servera gärna med smashad potatis eller pommes frites. Det går också bra att använda tinade frysta haricots verts.
Buffé ETT STORSLAGET AVSLUT Ingen nyårsmiddag utan
dessert!
Buffé VILKEN TOPPING VÄLJER DU? Nya favorittillbeh
ör för familjens alla korv med bröd-fans.
Buffé SAGOLIKA CITRUSRÄTTER
Buffé MATNYTTIGT Kocken Frida Ronge gör det enkelt
...
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SOFIAS SPANING Skåla in det nya året med en
syrlig grapefruktdrink signerad Buffés Sofia Nilsson.