Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10 CHATTA MED MICKE! Gå in på www.ICA.s
e och chatta med Michael Bäckman torsdagen den 26 augusti kl 15. Lunchdags på Annerstaskolan. En riklig salladsbuffé inleder måltiden. Sedan är det fritt val mellan en varmrätt, en vegetarisk rätt och dagens soppa. Kökschef Michael Bäckman med personal varvar svenska klassiker med rätter som smakar av hela världen, eller enbart av Värmland. Ett tidigare diskutrymme har byggts om till bageri, så numera sprider sig doften av nybakat bröd varje dag i skolrestaurangen, som eleverna har döpt till Mättpunkten. För här stillas aptiten med råge! Mickes FÖR 4 PERSONER 600 g strömmingsfilé 100 g ansjoviskryddad sillfilé 3 msk finskuren dill 1 dl ströbröd 1 dl grovt rågmjöl 1 kg potatis (mjölig sort) 2 morötter 1 liten gul lök 2 tsk finriven ingefära 1 tsk vitvinsvinäger 1 1/2–2 dl mjölk 25 g smör 1/2 dl hackad persilja majsstärkelse (Maizena) smör, salt, peppar 10 BUFFÉ 8 • 2 010 STRÖMMING GÅR HEM Glöm trötta potatisbullar, överkokt pasta och slappa fiskpinnar. På Annerstaskolan i Huddinge lagas skolmaten med glädje, passion och stor omsorg om såväl små som stora gäster. Ansjovisfylld dillströmming, provensalsk lammfärslimpa och curry- doftande lins- och ananassoppa är bara några av de spännande rätterna på menyn. TEXT CAMILLA THÖRNQVIST RECEPT MICHAEL BÄCKMAN & HELENA DAHLBORG FOTO & STYLING EVA HILDÉN SMITH ANSJOVIS- OCH DILLFYLLD STRÖMMING MED GRÖNT MOS OCH MOROTSSKY »Åh, det är den där goda fisken igen«, utropar förskolebarnen när strömming står på menyn. Ingefärsmorötter och persiljemos passar fint till. GÖR SÅ HÄR: 1.Mixa sillfilé och dill till en jämn smet med stavmixer. 2.Klipp ev bort ryggfenan på strömmingen. 3.Lägg ut hälften av strömmingsfiléerna med skinnsidan nedåt. 4.Bre på sill- och dillsmeten. Lägg ihop strömmingsfiléerna två och två. Tryck till lätt. 5.Blanda ströbröd och rågmjöl på en tallrik. Vänd filéerna i blandningen. Lägg åt sidan. 6.Skala och koka potatisen. Skala och skär morötterna i cm-stora tärningar. Skala och finhacka löken. 7.Fräs lök och morötter i en kastrull i 1 msk smör tillsammans med ingefäran. Krydda med 1 krm salt. Häll på vinäger och 1–1 1/2 dl vatten. Låt koka på svag värme 7–8 minuter under lock. Red av med ca 1/2 msk majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Låt sjuda ca 2 minuter. 8.Värm mjölken. Häll av potatisen. Vispa potatis och smör med elvisp. Späd med mjölken. Fortsätt vispa till en luftig konsistens. Blanda ner persiljan. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. 9.Stek strömmingen i smör, ca 3 minuter på varje sida, i en stekpanna. Salta och peppra. Servera med mos och morötter. FÖR ALLA? Gör glutenfri: använd ströbröd fritt från gluten och uteslut rågmölet. Gör laktosfri: använd mjölkfritt ströbröd och matfett samt laktosfri mjölk. Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt ströbröd, ersätt mjölken med t ex Solhavre och byt smör mot mjölkfritt matfett. Gör äggfri: använd ströbröd fritt från ägg.
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40