Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34 Matnyttigt från ICA • Kundkontakt 02
0-83 33 33 • kundkontakt@ica.se • www.ica.se KOMPIS MED KROPPEN Fem nävar frukt och grönt per dag är bra att få i sig. Antingen tre frukter och två nävar grönsaker eller tvärtom. Och om man är ett litet barn och har små nävar blir mängden mindre. Svårare än så är det inte. bakom en studie där man undersöker om det går att förändra barns frukt- och gröntvanor genom att besöka klasser och informera. 26 skolklasser är utvalda, och även 26 kontrollklasser. Alla barn har fått fylla C i enkäter om livsstil och hur mycket frukt och grönt de äter. Christina Karlsson har sedan tillsammans med KI besökt de utvalda klasserna vid tre tillfällen och haſt lektioner om frukt och grönt. Första gången släpade hon med sig rotfrukter, äpplen och skärbrädor. Skärbrädorna och knivar fi ck klasserna ha kvar för att ge barnen förutsättningar att fortsätta äta frukt och grönt. Äppelklyſt are och två sorters svenska äpplen var en del av lektionen, där de smakade och försökte sätta ord på smaker och konsistens. Ett äpple är inte bara ett äpple! Det kan vara sött, syrligt, knaprigt, krispigt… WOK I HEMLÄXA Nästa gång hon åkte ut hade hon med sig bananer och bananfodral och pratade också om Rainforest allliance, en organisation som bland annat arbetar med hållbar odling. Tredje gången hade hon med sig frysta grönsaker och berättade att det inte alltid är klimatsmart att äta färska grönsaker i Sverige. Barnen fi ck i hemläxa att göra en wok hemma, och de fi ck även en kokbok. ICAs material, Kompis med kroppen, som Christina Karlsson har använt sig av, har översatts till engelska så att även de andra länderna i projektet har fått tillgång till det. Just nu pågår arbetet med att samla in och bearbeta enkäterna för att ta reda på om informationsarbetet har gett någon eff ekt. Men att alla har haſt kul och lärt sig massor, det vet man redan. Läs mer på ica.se/kompismedkroppen Christina Karlsson, som är dietist på ICA, berättar att ICA tillsammans med Cancerfonden har arbetat med att få barn att äta mer grönsaker och frukt under hela 2000-talet. Just nu är projektet Pro Greens aktuellt. Det har som syſt e att få barn att äta mer frukt och grönt i ett antal länder inom EU. I Sverige är det Karolinska institutet (KI) som står Det är enklare än du tror att få i dig 1/2 kg frukt och grönt om dagen. En juice räknas, liksom alla grönsaker du får i dig via den lagade maten. Ett par mellisfrukter och saken är klar. HJÄLP TILL ATT MINSKA RÅNRISKEN En tryggare butik för både dig och anställda. Det blir resultatet när fler väljer att betala med kort. Och du som har ICA Kort har dessutom fler fördelar att hämta. Butiksrånen har ökat kraftigt de senaste åren. Tack vare ett effektivt säkerhetsarbete drabbas ICA-butiker mer sällan än många andra, men utvecklingen skapar oro och otrygghet hos alla. Du som kund kan hjälpa genom att betala med kort. När mängden kontanter minskar i 34 BUFFÉ 8 • 2 010 kassorna minskar även rånrisken. Det ger både dig och de butiksanställda en tryggare miljö. Du som har ICA Kort får även fler fördelar när du betalar med det. Till exempel drar du bara ett kort för både bonus och betalning, och du kan hålla koll på hushållskassan på ICA.se. Ett lätt sätt att förenkla din vardag, samtidigt som du bidrar till en lugnare vardag för alla du möter i butiken.
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40