Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17 Buffé i studentköket Buff éberoende?
Mina föräldrar har ju fått tidningen i alla år, men som student är det inte lika lätt att komma upp till stamkundsgränsen, säger Anna, som läser första året på sjuksköterskeprogrammet vid Linköpings universitet. Intresset för matlagning har hon utvecklat under somrarna i köket på A Ris som blir över från en måltid landar ofta i stekpannan tillsammans med de grönsaker som Anna råkar ha hemma. Mot slutet rör hon ner ett par knäckta ägg för att ge krämighet. Sweet chilisås till ger asiatisk touch. – Lyxa till rätten med fl äsk, Buffé är Annas st é är Annas ständiga följeslagare vid matbordet. En vacker matbild kan räcka för att få fart på kreativiteten vid spisen. kyckling eller räkor, tipsar Anna. TAGLIATELLE MED TOMATOCH MOROTSSÅS »Perfekt rätt när jag har ont om både tid och pengar. Betydligt godare än den klassiska studenträtten pasta med ketchup! Ursprungsreceptet är med burk tomater, grädde och persilja, men jag före drar färska tomater och basilika.« FÖR 4 PERSONER 300 g pasta, t ex tagliatelle 1 stor gul lök 1 vitlöksklyfta 5 tomater (600 g) 2 morötter 1/2 dl fryst, hackad basilika olivolja, ev vatten salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. 2.Skala och finhacka lök och vitlök. Skär tomaterna i små bitar. Skala och grovriv morötterna. 3.Fräs lök och vitlök mjuk och glansig utan att den tar färg i 1 msk olja i en kastrull 3 minuter. 4.Lägg i tomaterna. Låt koka ca 2 minuter. Mosa tomaterna med en sked eller gaffel. 5.Blanda ner riven morot och låt småkoka 2–3 minuter under lock. Späd ev med vatten. Rör ner basilikan. Smaka av med 3/4 tsk salt och 2 krm peppar. Servera tomatsåsen till pastan. FÖR ALLA? Gör glutenfri: välj glutenfri specialpasta. Fri från laktos och mjölkprotein. Gör äggfri: använd äggfri pasta. ANNA GROTH Ålder: 21 år. Familj: Mamma, pappa, storasyster. Bor: Lägenhet i centrala Linköping. Gör: Studerar till sjuksköterska vid Linköpings universitet. Intressen: Laga mat, rida och resa utomlands. Styrka i köket: Bra på att ta tillvara rester. Bästa kökspryl: Slickepotten. Saknar i mitt kök: Vitlökspress och ett zestjärn, det verkar användbart. Favoritmat: Asiatiska rätter, med mycket ingefära! Favoritkrydda: Koriander, som jag har försökt odla själv, men det gick så där... Alltid i Annas kök: Morötter, färska tomater och platta köttfärspaket i frysen som tinar på nolltid. Stegeborgs hamnkrog strax utanför Söderköping. Som student har hon sedan blivit en fena på att experimentera i köket. Roligast är att öppna kylskåpsdörren och trolla fram något av det hon har hemma. Mycket av inspirationen hämtar hon ur Buff é, och så fort hon får en stund för sig själv vid matbordet åker en tidning fram. – Jag inspireras främst av alla vackra matbilder. En riktigt fi n bild kan få mig att vilja testa något jag aldrig annars hade lagat, säger hon. – För mig är basen med grönsaker och olika slags kolhydrater viktigast, sedan varierar jag med kött, fågel och fi sk eſt er vad plånboken tillåter. Och så gör jag vad jag kan för att hålla diskberget nere genom att inte använda för många kastruller, stekpannor eller bunkar. Anna är uppvuxen i Mariefred med närhet till Mälaren, vacker slottsmiljö vid Gripsholm, populära vandringsleder – och ett vältummat förråd av Buff étidningar. Så det var med viss oro som hon lämnade hemmets trygga vrå för att leva studentliv i Linköping. – Jag fi ck smått panik, vad skulle hända med mitt ANNAS INGEFÄRSBIFFAR MED BLOMKÅLSMOS »I kokboken ’Sveriges nya landskapsrätter’ finns ett jättegott recept på blomkålsmos. I min tappning vänder jag ner grädde och färskost. Passar utmärkt till mina färsbiffar med färsk ingefära.« FÖR 4 PERSONER 400 g nötfärs 1 msk finriven färsk ingefära 1 ägg smör salt, svartpeppar BLOMKÅLSMOS 1 litet blomkålshuvud (ca 800 g) 3 dl grädde 100 g färskost av philadelphiatyp GÖR SÅ HÄR: 1.Börja med blomkålsmoset. Ansa och skär blomkålen i buketter. Lägg i en kastrull och häll på grädden. Koka upp och låt småkoka utan lock på medelvärme tills blomkålen är mjuk. 2.Blanda alla ingredienser till färsbiffarna. Krydda med 3/4 tsk salt och 1 krm peppar. Forma till 8 biffar. Stek dem gyllenbruna i 1 msk smör ca 4 minuter på varje sida. 3.Mixa blomkålen med grädden till ett mellangrovt mos i matberedare eller med stavmixer. Blanda ner färskosten. Smaka av med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Servera blomkålsmoset till biffarna och gärna en tomatsallad. FÖR ALLA? Fri från gluten. Gör laktosfri: använd laktosfri grädde, färskost och matfett. Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot soja- eller havrebaserad gräddersättning, byt smör mot mjölkfritt matfett, välj mjölkfritt färskostalternativ. Gör äggfri: ersätt ägget med ca 1/2 dl vatten och ca 1 msk potatismjöl. BUFFÉ 8 • 2 010 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40