Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23 TOMATSÅS MED ÄPPLE OCH LÖK Som ketc
hup med en syrligare och kryddigare smak. Gott till köttbullar eller som grillsås. GER CA 1 1/2 LITER Skär bort stjälkfästet på 1 kg tomater. Skär ett kryss på motsatta sidan. Skålla tomaterna genom att doppa dem någon minut i kokande vatten. Kyl i kallt vatten. Dra av skalet. Skär i klyftor. Koka upp tomaterna med 2 gula skalade och hackade lökar, 3 grovrivna syrliga äpplen, 3 dl vitvinsvinäger, 3 dl muscovadosocker, 1 msk salt, 2 msk paprikapulver, 1/2 tsk chilipulver och 1 krm malen kryddpeppar i en kastrull. Låt koka under lock 45–60 minuter. Rör om då och då. Mixa slätt i matberedare eller med stavmixer. Fyll upp i varma, väl rengjorda glasflaskor. Förslut och förvara i kylen. Tomatsåsen och den inlagda zucchinin innehåller syra i form av vinäger som håller oönskade bakterier borta och ger därmed längre hållbarhet. INLAGD ZUCCHINI MED PAPRIKA OCH CURRY En lika vacker som god inläggning till stekt fisk, kallskuret och grillat. Kan också göras på pumpa. GER CA 2 LITER Skala, kärna ur och skär 2 1/2 kg zucchini eller pumpa i 2–3 cm stora bitar. Lägg 3 urkärnade och grovskurna paprikor och 2 skalade och grovhackade gula lökar i en kastrull. Häll på 1 liter vitvinsvinäger, 1/2 liter äppeljuice (ej konc), 2 1/2 dl vatten, 3 dl socker, 2 tsk färskpressad citronjuice, 3 tsk salt, 3 tsk curry, 2 tsk svartpepparkorn och 3 tsk senapsfrön. Låt koka upp. Tillsätt zucchinin. Använder du pumpa, låt den koka upp med paprikorna och löken. Fyll upp i varma, väl rengjorda glasburkar. Förslut och förvara i kylen. Fördelen med att använda syltsocker till morotsmarmeladen är att det innehåller pektin och konserveringsmedel. Därmed får marmeladen en fi n konsistens och längre hållbarhet. BUFFÉ 8 • 2 010 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40