Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14 ANNERSTASKOLANS YOGHURTLIMPA Blanda,
rör och häll direkt i brödformen. Ett mer snabbakat bröd får man leta efter! Blir bara bättre av att få vila en dag. GER 2 BRÖD Sätt ugnen på 225°C. Blanda 1 liter naturell yoghurt (3%) med 2 dl sirap i en bunke. Blanda 4 3/4 dl vetemjöl, 2 dl grovt rågmjöl, 1 dl rågsikt, 1 1/4 dl grahamsmjöl, 2 1/4 dl rågkross, 1 dl vetekli, 1 msk bikarbonat, 1 msk brödkryddor och 2 tsk salt i en annan bunke. Rör ner de torra ingredienserna i yoghurtblandningen. Häll degblandningen i två smorda avlånga brödformar, à ca 1 1/2 liter. Ställ in i nedre delen av ugnen och grädda 10 minuter. Sänk värmen till 175°C och grädda ytterligare ca 60 minuter. Täck ev över med aluminiumfolie mot slutet. Låt brödet svalna ordentligt på galler innan det skärs i skivor. Förvara limporna i plastpåse. FÖR ALLA? Innehåller gluten och mjölkprotein. Gör laktosfri: använd laktosfri yoghurt och smörj formen med laktosfritt matfett. Fri från ägg. HELENAS HUMMUS Perfekt pålägg till Annerstaskolans yoghurtlimpa eller som grönsaksdipp. GER CA 3 DL Häll av, skölj och mixa 1 burk kikärter (ca 400 g), 2 skalade och hackade vitlöksklyftor, 1 urkärnad och hackad chilifrukt (t ex spansk peppar), 1 msk tahini, 2 tsk spiskummin, rivet skal och juice av 1 citron, 2 krm salt och 3/4 dl rapsolja slätt i matberedare eller med stavmixer. Servera till yoghurtlimpan. Extra gott blir det att toppa med lite krispiga alfalfagroddar. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. HELENAS CURRYDOFTANDE LINS- OCH ANANASSOPPA MED ROSTAD PAPRIKA Den här färgstarka soppan med röda och gröna linser kom till enligt devisen »man tager vad man haver«. Mixa med ananasen eller behåll den hel i mindre bitar – du väljer! FÖR 6 PERSONER 3 1/2 dl röda linser 1 1/2 dl små gröna linser (eller belugalinser) 1 stor röd paprika 2 msk farinsocker 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 1 msk grön currypaste 1 msk gurkmeja 1/2 msk spiskummin ca 200 g färsk ananas vatten, olja, salt 14 BUFFÉ 8 • 2 010 GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 225°C. 2.Dela, kärna ur och skär paprikan i mindre bitar. Lägg i en ugnssäker form. 3.Blanda med 1 msk olja och 2 krm salt. Ställ in och rosta i ugnen ca 5 minuter. Ta ut och höj ugnsvärmen till 250°C. 4.Blanda paprikan med farinsockret och rosta ytterligare 5 minuter i ugnen. 5.Skölj och koka de gröna linserna enligt anvisning på förpackningen. Häll av och ställ åt sidan. 6.Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj de röda linserna. 7.Fräs lök, vitlök, röda linser, currypaste, gurkmeja och spiskummin i 1 msk olja i en stor kastrull ca 5 minuter på svag värme under omrörning. Häll på 1 1/4 liter vatten och låt koka 15 minuter under lock tills soppan tjocknar något. Krydda med 1 msk salt. 8.Skär ananasen i bitar. Ta soppan från värmen. Tillsätt ananasen och mixa soppan slät med stavmixer eller i matberedare. 9.Tillsätt de kokta linserna och paprikan. Låt koka ytterligare 3–4 minuter. 10.Bjud gärna yoghurtlimpa och hummus till linssoppan. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40