Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29 2006 Recept av: Emma Freij, Gabriell
a Köhler och Magdalena Svahn, Kungs- hagens Montessoriskola i Nyköping. Mos av en knöl KUNGSHAGENS LAXDRÖM Modern variant på lapskojs med mandelpotatis, lax och färsk spenat. FÖR 4 PERSONER 700 g mandelpotatis eller annan mjölig potatis Stora köttbulleracet 2007 Recept av: Eleonora Strand, Lovisa Byfors och Inez Risvall, Sjöbergska skolan i Järfälla. LOVISA ELEONORA INEZ KÖTTBULLAR Kött, grönsaker och kryddgrönt i en smakfull kombination. FÖR 4 PERSONER 500 g nötfärs 3/4 dl vispgrädde 3 msk ströbröd 1 ägg 1 krm paprikapulver 2 msk hackad timjan 2 morötter (200 g) 50 g fetaost smör till stekning salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Blanda grädde och ströbröd i en stor bunke. Låt stå ca 2 minuter. Tillsätt nötfärs, ägg, paprikapulver, timjan, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Rör ihop till en jämn smet. 2.Skala och riv morötterna fint. Smula eller hacka fetaosten. Blanda i morötter och fetaost i smeten. Det är lättast att blanda ihop allt med händerna. Rulla köttbullar och lägg dem på en tallrik. 3.Hetta upp 2 msk smör i en stekpanna. När smöret fräser, stek köttbullarna tills de får fin färg. Börja med lite varmare stekpanna och sänk sedan värmen. Det är enklast att steka klart några köttbullar åt gången. Hemlagat potatismos, en grönsallad med morötter och fetaost samt lingonsylt är gott till de kryddiga köttbullarna. FÖR ALLA? Gör glutenfri: använd ströbröd fritt från gluten eller byt mot Rent havre, Semper. Gör laktos- respektive mjölkproteinfri: använd laktos- eller mjölkproteinfri grädde och smör. Välj mjölkfritt ströbröd eller havregryn. Använd laktosfri salladsost eller annan ost lagrad mer än 3 månader eller ersätt fetaost med tofu. Byt smör mot mjölkfritt matfett. Gör äggfri: använd ströbröd fritt från ägg. Uteslut ägg i färsen. 100 g kallrökt lax 1 påse babyspenat (70 g) 1 1/2 dl mjölk 1/2–1 dl matlagningsgrädde olivolja, salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten 15–20 minuter. Skär laxen i mindre bitar och spenaten i grova strimlor. Häll av och pressa potatisen med en potatispress i en skål. 2.Värm mjölken och grädden i en kastrull. Häll ner i potatisen och vispa med elvisp till ett luftigt mos. 3.Blanda i laxen och spenaten. Smaka av med 2–3 msk olivolja. 4.Krydda med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Servera genast till rätter med kokt eller stekt fisk. För alla? Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri mjölk och grädde. Gör mjölkproteinfri: byt mjölk och grädde mot soja- eller havrebaserad gräddersättning. Nästa år 2011 NYA VINNARRÄTTER I höst går startskottet för 2011 års upplaga av Barnens egen matskola. Läs mer och anmäl din skolas intresse redan nu på www.barnensegenmatskola.se. BUFFÉ 8 • 2 010 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40