Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22 Ta varaPÅ SOMMAREN A Under sensommar
en lever vi i ett överflöd av färsk frukt och nyskördade grönsaker. Bevara de goda smakerna med en inläggning eller ett marmeladkok. Här är fyra inspirerande recept. TEXT & RECEPT ELLINOR JIDENIUS STYLING ANNE SYDQUIST FOTO PEPE NILSSON Att göra egna inläggningar är varken svårt eller speciellt tidskrävande. Tvärtom är det ett suveränt sätt att ta vara på en stor skörd för den som inte har möjlighet att använda allt på en gång. Tänk dig att senare i höst kunna njuta av din hemkokta marmelad eller lyxa till det med egen, kryddig tomatsås till köttbullarna i stället för ketchup. Tomatsåsen med äpple och lök passar även till en grillad köttbit. Zucchini gör sig utmärkt i en inläggning med paprika och curry – gott som spännande tillbehör till rostbiff , eller fi nhackad med lite gräddfi l och majonnäs till stekt fi sk. Inlagda päron med smak av saff ran och vanilj i glasburk blir en vacker gåbort-present med en handskriven etikett, garanterat roligt både att ge och att få. Päronlagen i sig är god att skeda över en fruktsallad eller använda som smaksättning i en enkel vaniljglass. Ett annat tips är att gratinera päronen och lite av lagen i ugn med ett täcke av toscasmet. ATT TÄNKA PÅ • När man kokar marmelad är det viktigt att ta bort skummet som bildas på ytan. Det innehåller orenheter som kan ge upphov till mögel och jästsvampar. • Använd alltid rena redskap när du tar ur marmelad- eller inläggningsburken. Använd aldrig fingrarna och lägg aldrig tillbaka något i burken igen. • Koka två omgångar sylt eller marmelad i stället för att dubblera receptet. Risken är stor att konsistensen blir för lös annars. • Diska burkar och lock ordentligt innan du använder dem. Ställ dem på en plåt eller ett galler i kall ugn och värm upp till 100°C. Låt stå kvar ca 15 minuter. Lägg locken i kokande vatten ett par minuter. Ta upp och låt torka. Fyll burkarna medan de fortfarande är varma. 22 BUFFÉ 8 • 2 010 INLAGDA SAFFRANSPÄRON MED VANILJ Lyxiga päron som smakar himmelskt med lättvispad grädde eller vaniljglass. Rostade mandelspån är gott till. Skala 2 kg päron (gärna små), men behåll skaften på. Skär ett snitt på längden i 2 vaniljstänger och skrapa ut fröna. Koka upp 2 liter vatten, 6 dl socker, 1 dl färskpressad citronjuice, 3 paket saffran (à 1/2 g), 4 stjärnanis, vaniljstänger och frön i en kastrull. Lägg i päronen. Sjud under lock 10–15 minuter, tills päronen är nätt och jämnt mjuka. Ta upp päronen och lägg dem i varma, väl rengjorda glasburkar. Häll på lagen och förslut. Förvara i kylen. Saffranspäronen har relativt kort hållbarhet och bör ätas upp inom ett par veckor. MOROTSMARMELAD MED CITRON OCH KANEL Härlig marmelad med en intensiv orange färg och smak av citron och kanel. Ljuvlig till ostbrickan eller nygräddade scones. GER CA 1 LITER Skala och finriv 500 g morötter. Blanda morötter, finrivet skal och juice av 2 citroner, 2 kanelstänger, 4 dl vatten och 1 kg syltsocker i en kastrull. Koka utan lock ca 10 minuter. Skumma av under tiden. Häll marmeladen i varma, väl rengjorda glasburkar. Förslut och förvara i kylen.
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40