Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25 Barnens egen matskola Sveriges godas
te fi skpinnar lagas av Anna, Elin och Maja från Nygårdsskolan i Billdal. Här tar de emot förstapriset i tävlingen Barnens egen matskola 2010 av jordbruksminister Eskil Erlandsson. – Vi testade med både tacochips och ströbröd innan vi kom på att cornfl akes blev allra godast att panera laxen i tillsammans med västerbottensost, berättar Elin och Anna. I stekpannan fräser deras »västerbottenpinnar« för fullt. Köttbullar, pannkakor, potatismos, kyckling och fiskpinnar tycker de allra flesta barn om. I tävlingen »Barnens egen matskola« är det eleverna själva som står för recepten. Vi bjuder på vinnarrätterna från de senaste fem åren! AV CAMILLA THÖRNQVIST & ELLINOR JIDENIUS RECEPT FRÅN BARNENS EGEN MATSKOLA FOTO JOEL WÅREUS (MAT), ULF HUETT (ÖVRIGA) B Barnens egen matskola är en mattävling för mellanstadieelever som startades av eldsjälarna Ami Hovstadius och Anna Lind Lewin. – Ambitionen är att sprida matglädje och skapa intresse för svenska råvaror på ett roligt och lustfyllt sätt. Under våra tävlingsår har vi hunnit avverka barnens bästa potatismos, köttbullar, pannkakor, kycklinggrytor och nu senast fi skpinnar, berättar Ami och Anna. Kopplat till varje års tema fi nns en råvaruskola som berättar mer om t ex nötkött, fi sk och potatis. Recept från de första tre åren har samlats i tre kokböcker som av Måltidsakademin fått utmärkelsen »Bästa svenska måltidslitteratur för barn«. 2010 års fi nal på temat »Sveriges godaste fi skpinne« avgjordes under pompa och ståt med rappartisten Dogge Doggelito som konferencier och jordbruksminister Eskil Erlandsson i rollen som prisutdelare på anrika Operakällaren i Stockholm. Segrade gjorde Maja Lindh, Elin Berndtsson och Anna Källman, numera sjätteklassare på Nygårdsskolan i Billdal utanför Göteborg. Vinnarreceptet på FEM ÅR MED BARNENS EGEN MATSKOLA västerbottenpinnar med lax, cornfl akes och västerbottensost skulle »passa på vilken krog som helst«, menade juryn. Något som tjejerna fi ck ge prov på en tid senare när det var dags för årets yngsta gästspel på Långbro Värdshus, som drivs av tevekocken Fredrik Eriksson. – Gästspelet var det roligaste med hela tävlingen, säger tje- jerna i mun på varandra. Det var grymt att få jobba i ett riktigt restaurangkök, ta emot beställningar och prata med gästerna. Tävlingen har defi nitivt gett dem blodad tand, och på frågan om vad de ska bli när de blir stora kommer svaret blixtsnabbt: – Kock, säger Maja. – Jag ska öppna restaurang och jobba som bartender där, säger Anna. – Servitris verkar skoj, men jag kan tänka mig att bli huligan- polis också, säger Elin. – Då kan ni båda få jobb på min restaurang, infl ikar Anna. Förutsättningarna för det är i alla fall goda. Barnens fi sk- pinnar gick åt som smör i solsken på Långbro. Inte undra på – de är ruskigt goda! BUFFÉ 8 • 2 010 25 Anna Lind Lewin och Ami Hovstadius startade Barnens egen matskola för att inspirera barn och familjer att laga mer mat, upptäcka nya råvaror och nya smaker.
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40