Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31 onsdag onsdag LINSSALLADM FÖR 4 PERS
ONER Koka 3 dl röda linser enligt anvisning på förpackningen. Skala och skär 1 rödlök i klyftor. Skär 2 tomater i bitar. Dela, kärna ur och gröp ut köttet ur 2 mogna avokador. Skär det i bitar. Fräs löken mjuk och glansig i 1 msk rapsolja i en stekpanna tillsammans med 1 tsk curry eller spiskummin. Vänd ner linserna och 1 burk sköljda, avrunna kikärter (ca 400 g). Låt allt bli varmt. Krydda med 1 msk balsamvin äger, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Skär 1 huvud isbergssallad i bitar och lägg på ett fat. Lägg över den varma linsröran. Lägg på avokado och tomater. Smula över 150 g fetaost. Servera gärna med ett gott bröd. FÖR ALLA? Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri salladsost eller annan ost lagrad mer än 3 mån. Gör mjölkproteinfri: ersätt fetaost med tofu. KIKÄRTER & AVOKADO Den salta fetaosten förhöjer den här vegetariska rätten. LAD MED FISKBU torsdag torsdag FISKBURGARE MED KAPRIS- OCH RÖDBETSRÖRA Saftiga fiskburgare med god dillsmak. FÖR 4 PERSONER Koka 1 kg potatis. Tina 1 paket hokifilé (400 g). Skär fisken i bitar och pressa ut vätskan. Skala och grovriv 2 färska rödbetor (ca 250 g). Blanda med 2 dl matyoghurt (10 %), 1–2 msk kapris, 1 msk riven pepparrot och 2 tsk honung. Smaka av med 2 krm salt och 1 krm peppar. Skala och finhacka 1/2 gul lök. Fräs den mjuk i 1 msk smör utan att den tar färg. Låt svalna. Mixa lök, fisk, 1/2 dl crème fraiche, 1 msk potatismjöl och 1 msk fryst, hackad dill till en slät färs i en matberedare. Krydda med 1/2 tsk salt och 2 krm vitpeppar. Forma till 4 burgare. Stek dem i 2 msk smör ca 3 minuter per sida. Servera fiskburgarna med rödbetskräm, kokt potatis och saltgurka. FÖR ALLA? Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktos fri yoghurt, crème fraiche och matfett. Gör mjölkproteinfri: byt yoghurt mot mjölkfritt alternativ, t ex Alpro soya yofu naturell, ersätt crème fraiche med mjölkfritt, t ex Sour supreme, och byt smör mot mjölkfritt matfett. fredag RÅRISPAELLA FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 200°C. Koka 2 1/2 dl råris enligt anvisning på förpackningen. Lägg 900 g kycklingdelar i en ugnssäker form. Pensla på 3 msk sweet chilisås och krydda med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Ställ in i ugnen ca 25 minuter. Ta fram 200 g frysta gröna ärter. Ansa och skär 1 purjolök (ca 175 g) i strimlor. Skala och finhacka 1 vitlöksklyfta. Dela, kärna ur och skär 1 gul paprika i mindre bitar. Skär 2 tomater i mindre bitar. Fräs purjolök och vitlök i 1 msk rapsolja i en stekpanna 2–3 minuter. Tillsätt paprikan och fräs tills den mjuknat. Tillsätt tomat, ärter och råris. Krydda med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Servera med kycklingen och sweet chilisås vid sidan om. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. MED KYCKLING Råriset ger denna matiga paella lite extra tuggmotstånd. BUFFÉ 8 • 2 010 31 Fem middagar för under 400 kronor kanske inte låter så märkvärdigt, men det ska helst vara lättlagat, gå snabbt, vara gott, näringsriktigt okej och passa hela familjen… Tre smarta spartips: planera; handla storpack av basvaror som t ex ris och pasta; jämför priserna och produkterna på hyllan. och ser hyl h Vegetarisk Fredagsgott
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40