Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20 Camillas curry I SÄSONG INKAPSLAD GR
ÖNSKA Den urgamla bondbönan är på modet igen. Baljans illgröna bönor omges av ett blekgrönt skal som tas bort efter kokning i 10–15 minuter. Sälta lockar fram den milda, nötiga smaken. Bjud vitlöksfrästa bönor med fl ingsalt eller mixa till en soppa och toppa med smulad fetaost. ller mixa till en soppa amed smulad d m a. Redaktör: Camilla Thörnqvist, camilla.thornqvist@otw.se Foto: Eva Hildén Smith th MÅNGSIDIGA RÖTTER Orange blev moroten först på 1700-talet, innan dess var den klarröd eller gul. Idag fi nns även vita och lila exemplar (orange inuti). Råa, kokta, stekta, pressade till juice, mixade till puré, med socker i en marmelad – moroten kan anta många skepnader och är tacksam att krydda. mixade till puré, me ed KUNGLIG HUD Plommonhudens färg går från ljust gul till mörkt blåviolett. Gula »reine claude«, uppkallat efter en fransk drottning, och rödgula »victoria« är vanliga sorter. Höj mysfaktorn med egen chutney till fl äskkarrén, sylt till scones eller inlagda konjaksploplommon med vispad grädde.. te chu o visp MÅL MELLAN MÅLEN Efter fritids eller skola behöver kroppen få ny energi för att orka med träning och läxläsning. Ur boken »Josses mellisbok« av hemkunskapsläraren Josefine Haamer von Hofsten (Jure förlag) har jag lagat dessa läckra mellisar. KOKOSPLÄTTAR Vispa ihop 1 dl kokosflingor, 1 1/2 dl dinkelmjöl, 3 dl mjölk, 3 ägg och 1/2 tsk salt i en bunke. Stek plättar av smeten i smör. Vänd varje plätt när smeten stelnat. Servera med frukt eller bär. Vill du festa till det – ta lite glass! FOTO JOEL WÅREUS HJÄLPSAMMA KOKBÖCKER Det tål att upprepas. Genvägen till mindre stressiga vardagar stavas planering. Här är tre kokböcker som tänkt ett steg längre! Kocken visar vägen Tom Sjöstedt, Årets kock 2008 tillika tvåbarnsfar, kokboksdebuterar med smarta menyer måndag–söndag i »Toms tips« (Norstedts). Boken är som Tom själv; matglad, passionerad och med glimten i ögat. Vinn boken, se sidan 39. Mat för kräsna barn I boken »Kom in och ät« (Norstedts) berättar Karolina Sparring hur hon som envis dagiskock lyckades få barnen att gilla mynta och lammfärs framför halvfabrikat. Välj mellan femtio smakrika rätter och komponera din egen veckomatsedel. Billiga menyer Följer du Lena Söderströms recept i Buffés Billiga veckan? Då gillar du säkert hennes bok »Billiga veckan – från fattigmanssparris till budgetlyx« (Bokförlaget Semic). Lena varvar turbosnabba rätter med lyxiga helgmiddagar – allt för en tunn plånbok. 20 BUFFÉ 8 • 2 010 Läsartips KRYDDIG ÄPPELDESSERT Maria Staffansson i Uppsala förgyller vardagen med en varm äppeldessert när hon ändå har ugnen igång. Sätt ugnen på 225ºC. Kärna ur och tärna 1 äpple. Lägg i en liten ugnssäker, smord form. Strö över 1 msk russin, 1 krm kanel och 1 krm ingefära. Rör om. Tillaga i ugnen ca 15 minuter. Servera gärna med en klick vaniljkesella. ALLAS VÅR PUDDING Hur äter du din blodpudding? Med knaprigt bacon, rårörda lingon och krispig vitkålssallad? Kanske kokar du den i mjölk, serverar med hallonsylt och vispgrädde eller hjortronkeso? Svenska folkets svar på frågan har nu samlats i kokboken »Älskade blodpudding«. Här finns även tillbehör som stekt ägg och curryketchup samt blåbär och tabasco i cumberlandsås med vaniljglass till (!). Själv tänker jag testa blodpud- ding med smörstekt rödlök och timjankryddat äppelmos. Läs mer på www.vulkan.se. PETTSONS FATTIGA HONUNGSRIDDARE Vispa ihop 1 ägg, 3 msk mjölk och 1/2 krm salt i en bunke. Tryck ner 2 grova toastbröd i äggvispet en kort stund. Stek bröden på ena sidan i 1 msk smör i en stekpanna ca 1 minut. Strö över solrosfrön eller linfrön. Vänd och stek ytterligare 1 minut. Servera med färska eller frysta, tinade bär. Avsluta med att ringla över lite honung. Nu när vardagen gör sig påmind igen efter semestern – ta en paus och njut av den svenska skördefesten. Gör en stor sats grönsaksröra och frys in, sylta, safta eller baka en härlig paj... Hur tar du hand om skörden? Mejla mig och berätta! Publicerade bidrag får en kokbok. g
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40