Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15 KIDNEYBÖNBIFFAR MED JALAPEÑO OCH MAJ
SYOGHURT I ursprungsreceptet gör Micke dessa veggobiffar med kikärter. Men kidneybönor gör lika stor succé, våga prova du med! TOMATKOKT MATVETE Buljongkokning är ett enkelt sätt att ge matvetet god smak. FÖR 4 PERSONER Skala och finhacka 2 gula lökar. Fräs 1 dl tomatpuré och lök i 2 msk olja i en kastrull. Tillsätt 1 1/2 dl chilisås, 7 dl vatten, 1 grönsaksbuljongtärning och 2 krm salt. Låt koka upp. Tillsätt 4 dl matvete och låt koka ca 15 minuter under lock på svag värme tills matvetet är mjukt. Rör om då och då. Låt gärna stå 5–10 minuter före servering så att kornen sväller något. Blanda ner 1 dl hackad basilika och 1 dl hackad persilja strax före servering. FESTLIG KYCKLING Jerkmarinerade kycklingklubbor är en annan populär rätt på skolmenyn. Jerk är en karibisk kryddblandning som även lägger grunden till en chokladspetsad »molesås« som bjuds till kycklingen tillsammans med calypsoris samt en tomat- och papayasalsa. Receptet hittar du på www.ICA.se/buffe. INDISK KÖTTFÄRSSÅS MED CURRY Testa en annan köttfärssås än den gamla vanliga. Torkade limeblad hittar du oftast i asiatiska hyllan. FÖR 4 PERSONER 600 g nötfärs 2 morötter 1 stor gul lök 200 g vitkål 1 chilifrukt (t ex spansk peppar) 1 köttbuljongtärning 1 1/2 tsk curry 1 tsk kanel 3 torkade limeblad 1 burk kokosmjölk (400 ml) 2 dl vatten olja, salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1.Skala och skär morötterna i små tärningar. Skala och finhacka löken. Hacka kålen. Dela, kärna ur och finhacka chilin. 2.Fräs grönsakerna tillsammans med smulad buljongtärning och kryddorna i 1 msk olja i en stekpanna. Lägg över i en stor kastrull. 3.Stek färsen i 1 msk olja i stekpannan. Lägg över i kastrullen med grönsakerna. 4.Tillsätt kokosmjölk och vatten. Låt småkoka 15–20 minuter under lock. Krydda med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Servera med basmatiris eller pasta. FÖR ALLA? Fri från gluten. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg, men kontrollera buljongtärningen. FÖR 4 PERSONER 1 burk kidneybönor (400 g) 400 g kokt, kall potatis 1/2 dl inlagd, skivad jalapeño 1 tsk timjan 2 tsk spiskummin 2 1/2 msk potatismjöl olja till stekning salt, peppar MAJSYOGHURT 2 dl matyoghurt (10 %) 1 burk majs (ca 350 g) GÖR SÅ HÄR: 1.Häll av och skölj bönorna. Mixa hälften av dem i matberedare eller med stavmixer. Grovhacka resten av bönorna. Mosa potatisen med en gaffel. 2.Hacka jalapeñon. 3.Blanda noga samman alla ingredienser till bönbiffarna. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. 4.Forma 12 biffar av smeten. Stek dem gyllenbruna ca 1 minut på varje sida i olja i en stekpanna. 5.Häll av och blanda majsen med yoghurten. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar. Servera biffarna med majsyoghurten och gärna tomatkokt matvete (se recept). FÖR ALLA? Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri yoghurt. Gör mjölkproteinfri: byt yoghurt mot mjölkfritt alternativ, t ex Alpro soya yofu naturell. Tomatkokt matvete. Gör glutenfri: ersätt matvete med quinoa, ris eller bönor. Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. Tips! FIBERTRICKET Fullkornspasta är nyttigt men ser rätt trist ut på tallriken. Gör som Micke och färga pastavattnet med lite gurkmeja. Eleverna äter då med god aptit av den solgula pastan! BUFFÉ 8 • 2 010 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40