Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26 Barnens egen matskola 2010 Recept av
: Maja Lindh, Elin Berndtsson och Anna Källman, Nygårdsskolan i Billdal. Sveriges godaste fiskpinne VÄSTERBOTTENPINNAR Elegant och god fiskpinne med en läckert frasig panering med corn flakes och västerbottensost som samtidigt gör fisken extra saftig. FÖR 4 PERSONER 500 g skinn- och benfri laxfilé 3 dl cornflakes 2 dl riven västerbottensost 2 ägg 1 1/2 dl vetemjöl smör, rapsolja salt GÖR SÅ HÄR: 1.Krossa cornflakesen. Blanda med osten i en skål. 2.Vispa upp äggen. Häll ut på en tallrik. Häll mjölet på en annan tallrik. 3.Skär laxen i pinnar eller någon annan form. Krydda med 1 tsk salt runt om. 4.Vänd laxen först i mjöl, sedan i ägg och sist i ost- och cornflakesblandningen. Lägg fiskpinnarna på en torr skärbräda och låt dem torka några minuter. 5.Stek fiskpinnarna i omgångar i smör och olja, ca 2 minuter på varje sida. 6.Servera gärna västerbottenpinnarna med en yoghurtsås smaksatt med dill och kryddor, lättkokta grönsaker och klyftpotatis. FÖR ALLA? Innehåller gluten och ägg. Fri från laktos. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt ostalternativ. 2009 Recept av: Emma Andersson, Kalle Kjellman och Mathias Byskog, Rosentorpsskolan i Vellinge. Pippi på gryta KYCKLING À LA CURRY En smakrik gryta med bra balans mellan sötma, sälta och kryddor samt spänstiga grönsaker. SÅ GÅR DET TILL: På www.ICA.se/buffe kan du se hur man lyckas med de goda fiskpinnarna. FÖR 4 PERSONER 600 g kycklingfiléer 2 gula lökar 1 vitlöksklyfta 1 msk röd currypaste 2 morötter 1 röd paprika 1 burk kokosmjölk (400 g) 1/2 msk kinesisk soja 1 msk sweet chilisås 1 msk farinsocker 1 hönsbuljongtärning 1 zucchini (ca 300 g) 1 burk skivade vattenkastanjer (ca 200 g) smör salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1.Bryn kycklingfiléerna i 1 msk smör i en stekpanna. Lägg över i en gryta. 2.Skala och grovhacka löken. Skala och pressa vitlöken. Fräs lök, vitlök och currypaste i 1 msk smör ca 3 minuter i stekpannan. Lägg i grytan. 3.Skala morötterna och skär dem i bitar. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar. Tillsätt morötter, paprika, kokosmjölk, soja, sweet chilisås och farinsocker i grytan. 4.Smula ner buljongtärningen. Låt koka under lock ca 20 minuter. 5.Skär under tiden zucchinin i bitar. Häll av vattenkastanjerna. Blanda ner zucchinibitarna och vattenkastanjerna i grytan. Låt koka ytterligare ca 3 minuter. Krydda med 1/2 tsk salt. Servera gärna grytan med ris. FÖR ALLA? Fri från gluten. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i buljongtärningen, byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i buljongtärningen, byt smör mot mjölkfritt matfett. Gör äggfri: kontrollera innehållet i buljongtärningen. 26 BUFFÉ 8 • 2 010
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40