Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19 CITRONKOTLETTER MED ROTFRUKTSSLAW »D
et har funnits flera recept på coleslaw i Buffé. Här har jag skapat min egen variant med rotfrukter som jag gör en stor sats av och sedan äter till det mesta, inte minst mina citronstekta fläskkotletter!« FÖR 4 PERSONER 1/2 litet vitkålshuvud (ca 400 g) 1 rödlök 1 morot 1 palsternacka 1 dl crème fraiche 2 msk majonnäs 1 tsk dijonsenap rivet skal av 1/2 citron 2 msk färskpressad citronjuice smör salt, svartpeppar CITRONKOTLETTER 4 fläskkotletter (à 150 g) rivet skal av 1/2 citron 1 msk färskpressad citronjuice GÖR SÅ HÄR: 1.Skär vitkålen i tunna strimlor. Skala och strimla rödlöken fint. Skala och grovriv morot och palsternacka. Lägg allt i en skål och blanda med 1 tsk salt. 2.Rör ihop crème fraiche, majonnäs, senap, citronskal, citronjuice och 1 krm peppar. 3.Krama rotfrukterna med handen så att de mjuknar lite. Rör ner crème fraicheblandningen. 4.Stek fläskkotletterna i 1 msk smör i en stekpanna ca 4 minuter på varje sida. 5.Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Strö över citronskal och häll på citronjuice mot slutet. Servera citronkotletterna med rotfruktsslawen och gärna kokt potatis. FÖR ALLA? Fri från gluten. Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche och laktosfritt matfett. Läs ingrediensförteckningen på majonnäsen. Gör mjölkproteinfri: byt crème fraiche mot mjölkfritt, t ex Sour supreme. Läs ingrediensförteckningen på majonnäsen och använd mjölkfritt matfett. Gör äggfri: välj äggfri specialmajonnäs eller använd enbart crème fraiche. 3 kökstips à la Anna! 2 1 Handla råvaror i säsong – A och O för billigare mat, då den dessutom smakar som bäst. Släpp loss fantasin och experimentera med det du har hemma. Det är dumt att slänga mat! 3 FÖR 4–6 PERSONER 125 g mörk blockchoklad (ca 40% kakaohalt) 2 äggulor rivet skal av 1/2 apelsin 1 msk färskpressad apelsinjuice 3 msk starkt kallt bryggkaffe 3 dl vispgrädde 3 msk florsocker KANDERADE NÖTTER 1 1/2 dl sötmandel 1 1/2 dl hasselnötter 50 g smör 1/2 dl socker 1 msk vetemjöl 1 msk vispgrädde rivet skal av 1 apelsin FÖR ALLA? Gör glutenfri: ersätt vetemjölet med glutenfri mjölmix eller majs stärkelse, Maizena. Innehåller laktos, mjölkprotein och ägg. Laga och ät ihop med andra, även mitt i veckan. Du sparar pengar och får trevligt på köpet. APELSINCHOKLADMOUSSE MED NÖTTER »Jag bjuder ofta på chokladmousse till efterrätt – det är gott, billigt och snabblagat. Receptet är ur en Buffétidning från 1996. Kanderade nötter passar bra till, har bytt ut citron mot apelsin från ursprungsreceptet för att bättre matcha moussen i min smak.« GÖR SÅ HÄR: 1.Smält chokladen över vattenbad. Låt den svalna lite. 2.Blanda äggulor, apelsinskal, apelsinjuice och kaffe i en bunke. Vispa grädden med florsocker, inte för hårt. 3.Rör ner chokladen i äggsmeten. Vänd ner grädden. Rör försiktigt till en slät mousse. 4. Fördela moussen i 4–6 portionsformar. Ställ i kylen minst 1 timme. 5.Kanderade nötter: Sätt ugnen på 200ºC. Smält smöret. Tillsätt socker, mjöl och grädde. Låt koka ca 1/2 minut under ständig omrörning. 6.Blanda ner mandlar, hasselnötter och apelsinskal i smörblandningen. Bred ut massan på en bakpappersklädd plåt, se till att nötterna inte ligger på varandra. 7.Ställ in nötterna i ugnen ca 10 minuter. Ta ut dem och låt svalna. Bryt loss mandlar och nötter från varandra. Hacka dem grovt. 8.Servera chokladmoussen med de kanderade nötterna. Garnera gärna med apelsinskal. BUFFÉ 8 • 2 010 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40