Buffé 1
UTBLICK RACHEL KHOO Kokboksförfattare och program
ledare på BBC. Aktuell med den svenska versionen av The Little Swedish Kitchen. De flesta kan lyckas, oavsett köksutrustning, eller erfarenhet. Bör svenskar uppskatta de klassiska smakerna mer tycker du? – Absolut! Svensk mat är så tillgänglig, den kräver inte exotiska kryddor och man har oftast ingredienserna hemma. De flesta kan lyckas, oavsett köksutrustning, bakgrund eller erfarenhet. Vilket är ditt favoritkök? – Det är omöjligt att välja bara ett. Jag var nyligen i Tokyo för att promota den japanska versionen av min bok och där älskade jag att äta sushi, ramen och tempura. Men när jag kom hem till Sverige ville jag bara äta knaprigt knäckebröd med salt smör, Västerbottensost och svartpeppar. I din bok tar du upp svenska matkoncept: har du någon favorit? – Det finns så många svenska traditioner och koncept som jag verkligen älskar, men jag tror att fika är min absoluta favorit (men jag måste erkänna att jag dricker te istället för kaffe). MÅNADENS MATDESTINATION Helsingfors Har du en heldag i Finlands huvudstad inplanerad? Då är de här matupplevelserna ett måste. FRUKOST Kuuma Helsinki – kuumahelsinki.com Avokadotoast, ekologisk äggröra och gröna smoothies. I mysiga Rödbergen bjuds det på frukost hela dagen. LUNCH Pompier – pompier.fi/espa Beläget mitt i stan, på Esplanaden, finns detta franskinspirerade lunchställe med allt från mascarponegnocchi till ugnsrostad anka på menyn. MIDDAG Gaijin – gaijin.fi Är du sugen på asiatiskt? Då är Gaijin väl värt ett besök. Bakom restaurangen står samma trio som äger Farang i Stockholm och på menyn finns både sashimi och misomarinerad lax. SALT, FAT, ACID, HEAT Netflix I denna dokumentärserie om fyra delar får vi följa kocken och matskribenten Samin Nosrat till USA, Mexiko, Japan och Italien. I serien utforskar Samin de fyra komponenter hon utsett som avgörande för smakupplevelsen: salt, fett, syra och hetta, och balansen mellan dessa. Ett avsnitt ägnas åt respektive av de fyra grundpelarna. Logga in på Netflix och låt dig häpnas! Under ytan! Konsumenter söker allt oftare unika upplevelser och minnesvärda äventyr, även när det kommer till mat. Ett praktexempel på en sådan upplevelse är Under som öppnar i vår – Europas första och världens största undervattensrestaurang där middagen intas fem och en halv meter under havsytan. Under ligger i Lindesnes i sydligaste Norge. Här kan gästerna njuta av lokal fisk och skaldjur som torsk, hummer, musslor och den regionala specialiteten ”tryffelkelp” – en sorts alg som smakar som tryffel – med en panoramavy över undervattenslivet i Skagerrak som utsikt. Arkitektbyrån Snøhetta ligger bakom den spektakulära byggnaden. Simma lugnt! 11 BUFFÉ #01/2019 Foto MIR/Snøhetta