Buffé 1
MATEKONOMI – Vi har beteenden som driver oss i en
riktning som inte alltid är i linje med våra långsiktiga mål, säger Ida Lemoine, beteendestrateg och vd för Beteendelabbet. Vår hjärna vill köpa det vi är sugna på för stunden och spenderar hellre pengarna nu än sparar till något längre fram. Men om vi använder oss av den här kunskapen om hur vi fungerar så kan vi hitta sätt att få en bättre ekonomi och må bättre. ATT INTE HA koll på sin ekonomi är en källa till oro för många och kan generera dåligt samvete. Istället avdramatiseras problemen när vi sätter oss in i hur vi spenderar våra pengar och kan göra något åt läget. Ett bra sätt att få koll på sina utgifter är därför att sätta en budget. Den är bra för att få koll och man kan förhålla sig till den när man står där i mataffären och autopiloten går igång. Är budgeten dessutom en gemensam överenskommelse för hur pengarna ska spenderas i hushållet kan den rent av bli en relationsräddare. I en undersökning som ICA Banken nyligen gjorde sa fyra av tio att de har haft så allvarliga konflikter om ekonomin att det har påverkat deras relation negativt i efterhand. Där har Magnus Hjelmér en lösning: bli matsmarta tillsammans. – Gör matkontot till en gemensam sak istället för att det bara ska vara en persons angelägenhet, säger han. Prata om det, bli insatta och planera tillsammans genom att exempelvis göra veckomenyer som ni handlar efter. Viktigast av allt är ändå att inte slå knut på sig själv så att matekonomin blir förknippad med negativa känslor. Det slutar bara med att vi fortsätter i samma gamla hjulspår. – Kom ihåg att de små förändringarna kan göra stor skillnad. Att ha koll på matkontot är enklare än vi tror. / För den som vill ta kommando över sin matkonsumtion är det inga stora uppoffringar som krävs för att bli matsmart. PERFEKT TILL MATLÅDAN! ROTFRUKTSLASAGNE 8 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 3 förp kokta kidneybönor à 380 g 5 vitlöksklyftor 300 g rotselleri 300 g palsternacka 200 g morötter 6 dl crème fraiche 2 förp krossade tomater à ca 400 g 2 tsk torkad rosmarin 2 tsk torkad timjan 3 tsk salt 1 ½ tsk malen svartpeppar 18 lasagneplattor 100 g riven ost olivolja till formen GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 200 °C. 2. Häll av, skölj och låt bönorna rinna av. Lägg dem i en stor bunke. Skala och finhacka vitlöken. Skala och riv rotselleri, palsternacka och morot. 3. Lägg de rivna rotfrukterna, vitlök, crème fraiche, krossad tomat, rosmarin, timjan, salt och peppar i bunken med bönorna. Blanda väl. 4. Varva lasagneplattor och bönröra i en smord långpanna, ca 30 x 40 cm, eller två smorda formar, ca 20 x 25 cm. Avsluta med bönröran. Toppa med osten. Ställ in i mitten av ugnen 35–40 minuter. TIPS! Se topplista med de bästa storkoken på buffe.se. 21 BUFFÉ #01/2019 “