Buffé 1
LEDARE & MEDARBETARE TOBIAS REGELL Fotograf Tobia
s är fotografen med Stockholm som bas men med hela världen som arbetsplats – alltid med öga för detaljer och unika ögonblick. Till det här numret av Buffé åkte han till Amazonas djungler för att följa kaffets väg från planta till kopp. Bilderna hittar du på sidorna 24–27. Vad äter du när du behöver extra energi? – Extra energi får jag av att laga goda middagar i mitt älskade kök på Hagagatan. Hur gör du för att leva mer hållbart i vardagen? – Sparar alltid allt och använder allt jag köper. Så släng inte det som kan bli en början till nästa middag! HEDVIG BILLENGREN LINDENBAUM Matkreatör Vi lägger det gamla bakom oss och kastar oss handlöst in i det nya. JANUARI – en månad som ibland aldrig tycks ta slut och som mer än sällan innebär att plånboken ekar tom efter festmånaden december. Men januari betyder också nystart, ofta i flera bemärkelser. Vi lägger det gamla bakom oss och kastar oss handlöst in i det nya. Gamla vanor sätts på paus och vi vågar testa nytt och utmana oss själva, inte sällan med vad vi lägger på tallriken. Varför inte börja med en färgstark buddha bowl eller en burgare på kidneybönor? KANSKE HAR DU, som flera av oss, som mål att leva mer hållbart och minska dina matutgifter. Det kan låta krångligt men är så mycket enklare än du tror. Vi delar med oss av våra bästa tips på sidorna 20–21. DEN HÄR MÅNADEN är även en tid att tanka ny energi, för den som tillåter sig det. Ljuset återvänder sakta men säkert och hur avlägset det än känns så är våren faktiskt precis bakom hörnet. Det är även precis nu som citrusfrukterna smakar allra bäst. De är så goda att äta i sin rena form, men lika smakrika i en citrusshot eller apelsincurd. Sist men inte minst har vi gjort en djupdykning i kaffets värld. Vi har besökt Amazonas djungler och på sidorna 24–27 kan du läsa om hela vägen från planta till kopp. Med hopp om en ljus start på det nya året! / Redaktionen FÖR ALLA På buffe.se hittar du information om innehåll av gluten, laktos, mjölk protein och ägg i vissa av våra recept liksom tips på hur du kan anpassa dem. Hedvig har jobbat i Londons restaurangvärld men är numera matkreatör med provlagning, receptskrivning och matstyling i fokus. I det här numret har hon lagat rätterna på sidorna 7–9. Vad äter du när du behöver extra energi? – Jag brukar försöka att alltid ha med mig frukt och rostade nötter som mellanmål. Om jag vet att jag har en lång dag framför mig äter jag en ordentlig frukost, som till exempel äggröra med rostade tomater. Hur gör du för att leva mer hållbart i vardagen? – Oftast veckoplanerar jag middagar så att jag kan använda samma råvaror i olika rätter. Om jag har extra tomatsås eller rostade grönsaker använder jag det i soppa eller lasagne nästa dag. Ibland fryser jag in grönsaksslattar och skal för att göra buljong av. Jag äter inte kött och försöker att välja närodlade, ekologiska grönsaker. JONNA FRANSSON Illustratör Jonna är illustratören som nyligen flyttat från stan till ett torp på landet. Hon är utbildad vid Konstfack och arbetar främst med botanisk illustration. I det här numret av Buffé hittar du hennes verk hittar på sidorna 20–21. Vad äter du när du behöver extra energi? – Då försöker jag att äta mycket gröna grönsaker såsom spenat och grönkål. Under vintern äter jag mycket mat som innehåller D-vitamin. Det blir en hel del fet fisk. Hur gör du för att leva mer hållbart i vardagen? – Jag försöker äta säsongsbetonat och mycket svenska råvaror, så under vintern blir det mycket rotfrukter och potatis. Vi borde hylla våra egna lokala råvaror. 5 BUFFÉ #01/2019 Bakom kulisserna under arbetet med ett citrusreportage och Sofias bästa pastarecept. Ledare “