Buffé 1
RÅVARA I FOKUS CITRUSSHOT MED GURKMEJA CA 5 DL /
15 MIN INGREDIENSER 4 stora apelsiner 6 clementiner 2 citroner 30 g färsk gurkmeja 200 g färsk ingefära 2 dl kallt vatten GÖR SÅ HÄR 1. Skala citrusfrukterna med kniv så allt det vita försvinner. Skala gurkmeja och ingefära. 2. Mixa alla ingredienser slätt i en blender. Sila genom en finmaskig sil. Häll upp på flaska och förvara i kylen. GRAPEFRUKTMARMELAD CA 5 DL / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 1 ½ kg röd grapefrukt 2 dl vatten 1 kg syltsocker ½ dl färskpressad citronjuice GÖR SÅ HÄR 1. Skala grapefrukten med kniv så allt det vita försvinner. Skär i mindre bitar. 2. Lägg grapefrukt och vatten i en kastrull och koka upp. Låt koka ca 10 minuter. Tillsätt socker och citronjuice, låt koka ytterligare 5 minuter. 3. Häll upp på väl rengjorda burkar. Låt svalna och förvara i kylen. APELSINCURD CA 3 DL / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 1 dl färskpressad apelsinjuice 2 msk färskpressad citronjuice 2 msk finrivet apelsinskal 1 ½ dl strösocker 4 äggulor 75 g smör GÖR SÅ HÄR 1. Koka upp juice, skal och socker i en kastrull. Vispa ihop äggulorna i en bunke, vispa ner den varma juicen och häll tillbaka i kastrullen. 2. Sjud krämen tills den tjocknar. Ta från värmen och klicka i smöret. Rör till en slät kräm och sila genom en finmaskig sil. Häll upp på en väl rengjord burk och låt svalna. Förvara i kylen. Den håller ca 1–2 veckor. TIPS! Frys in äggvitorna och spara till nästa gång du ska göra maräng. 32 BUFFÉ #01/2019 TIPS! Citrusshoten håller ca fyra dagar i kylskåp.