Buffé 1
MATEKONOMI Matsmart vardag! TEXT CAMILLA CARLSSON
ILLUSTRATION JONNA FRANSSON 5 ENKLA KNEP FRÅN VARDAGS - EKONOMEN 1. HANDLA EFTER SÄSONG Spara pengar och få en massa smak på köpet genom att handla efter säsong. Enklast är att titta på priset i exempelvis frukt- och grönsaksavdelningen, säsongsvarorna är ofta prisvärda och det bästa valet om du vill äta råvarorna när de är som bäst. 2. BLI FLEXITARIAN Eftersom grönsaker överlag är billigare än kött kan man spara pengar på att bli flexitarian – alltså äta lite mer vegetariskt. Eller välj kyckling istället för nötkött till fredagstacosen. Det är billigare och minskar klimatpåverkan med 80 %. 3. STORSPARA MED MATLÅDA Spara 13 000 kronor om året på att ta med matlåda till jobbet istället för att äta lunch ute. Tips! Visualisera och påminn dig dagligen om vad du ska göra för pengarna så blir det lättare att hålla fokus. Ha exempelvis drömhuset som bakgrundsbild i mobilen. 4. HA EN RESTHYLLA Inrätta en resthylla på den bästa platsen i kylskåpet och börja med att titta där när du ska laga mat. Knappa in ingredienserna på ica.se/recept så får du receptförslag. En tvåbarnsfamilj kan spara 6 000 kronor om året bara genom att minska sitt matsvinn. 5. STRUNTA I BÄST FÖREDATUM Bäst före är inte detsamma som oätbart efter. Smaka och lukta dig fram så upptäcker du att de flesta livsmedlen håller betydligt längre. Maten! Den är en utgiftspost omöjlig att undvika men som med enkla knep går att göra mycket åt. Små förändringar i vår vardag kan resultera i tusentals sparade kronor och att ta kontroll över matkostnaderna får oss dessutom att må bättre. ÄVEN DEN BÄSTE har någon gång stått där i mataffären mitt i rusningstid, svettig och med knorrande mage. Inte konstigt att man i det läget handlar samma gamla varor som vanligt och i farten slänger med lite snacks för att hålla hungern i schack. Men för den som vill ta kommandot över sin matkonsumtion är det inga stora uppoffringar som krävs för att bli matsmart. Att bli medveten om vad vi äter, hur vi handlar och hur mycket pengar vi spenderar i mataffären är grymt nog inte detsamma som att tvingas välja ”fulkorv” framför ekologiskt kött eller gå från näringsrikt till näringsfattigt. Det går att få ned sina matkostnader utan att tumma på matupplevelsen. – Mat är en njutning och så ska det vara, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken. Till skillnad från vad många tror kan vi enkelt få ned matkostnaderna utan att det sker på bekostnad av kvaliteten. Det räcker med att bli medvetna om hur vi konsumerar och göra lite mer genomtänkta val. DET FINNS FLERA matsmarta knep att ta till, som att aldrig handla hungrig, handla efter säsong, inte stirra sig blind på bäst före-datum och ta in mer grönsaker i matlagningen. Ett annat knep är att våga vara kreativ i köket och tillaga råvarorna på nya sätt. Det kan exempelvis handla om att ugnsbaka det man vanligtvis kokar eller investera i många kryddor för att få in variation och nya smaksensationer. Alla knep handlar om att utmana vanedjuret i oss. Vår hjärna har nämligen en förmåga att lägga krokben för vår matsmarthet eftersom den är programmerad att gå på autopilot. I mataffären innebär det att vi har en benägenhet att handla på rutin istället för att stanna upp, kolla jämförelsepriser och reflektera över vilket som är det smartaste valet utifrån perspektiv som hälsa, miljö och ekonomi. 20 BUFFÉ #01/2019