Buffé 1
TREND OMGhee Har du hört talas om ghee? Det uttal
as ‘ghi’ och är en laktosfri mejeriprodukt av rent smörfett som återigen klättrat upp på trendbarometern som ett alternativ till andra matfetter. Ghee framställs genom klarning av smör där vattnet i smöret kokas bort så att proteinet separeras och det får en fetthalt på 100 procent. Det är en vanlig ingrediens i indisk matlagning som bidrar med en rik och nötig smak. Ghee tål kraftig upphettning och kan användas till stekning och fritering, som pålägg eller till och med i kaffet (!). 3D-teknik på menyn Utvecklingen för innovativa matupplevelser går i en rasande fart. Senast på temat är mat, bestick och möbler producerade med 3D-utskrift. Natural Machines och Food Ink är två företag som tagit fasta på tekniken, och som samarbetar med kockar och restauranger i hela världen. I Barcelona har Food Ink bland annat samarbetat med restaurangen Yours, där det serverades en hel niorättersmiddag som skrevs ut på bordet! Gourmetcitrus SÅ GÖR DU GHEE: Smält osaltat smör på medelvärme i en kastrull. När allt smör smält, sänk värmen och fortsätt sjuda utan att smöret bryns, 30–40 minuter. Använd en sked och avlägsna det vita skummet som lagt sig på ytan. Sila bort den bruna bottensatsen som bildats genom ett kaffefilter. Häll upp gheen i en väl rengjord glasburk med tättslutande lock och förvara i rumstemperatur. Årets bästa ostbricka Älskar du ost? Då får du inte missa Ostfestivalen som anordnas av Svenska mejerier på Münchenbryggeriet i Stockholm den 15–17 februari. Passa på att träffa ostmästare, provsmaka nya ostar eller köp hem dina favoriter. Biljetter och mer information på ostfestivalen.se. Nu är det hög tid för citrus! Trendfrukten just nu stavas meyercitron. Den är formad som en citron men har samma färg som en apelsin. Eftersom den är mild och söt i smaken och utan beska är den god att äta som den är, men passar även i juice eller matlagning. Håll(bar) 800 000 ton. Så mycket svinn producerar Londons barer årligen. Problemet med hållbarhet i barvärlden är stort, och det vill det globala initiativet The Green Hustle förändra genom att inspirera bartenders att ta till knep som minskar svinnet. Gör kantstötta och använda frukter till en smakrik lag, kompostera matavfallet, återvinn skräp och sluta använda plastsugrör. Det är några av tipsen The Green Hustle vill sprida till bartenders världen över! För en mer hållbar barvärld. 8 BUFFÉ #01/2019 Foto Natural Machines