Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11 VEGGOGRILL med mycket färg & smak Ra
barber i potatissalladen, grillad rödbetspaté, sesampanerade vegetariska biffar och härligt doftande aioli… Fantasirikedomen är stor hos Robert Westerdahl och Petter Eriksson på Ytterjärna restaurang utanför Södertälje. TEXT INGMARI ROUG RECEPT ROBERT WESTERDAHL & PETTER ERIKSSSON ILLUSTRATION EVA HJELTE FOTO ANN LINDBERG INSPIRATIONEN TILL ALLA sina spännande rätter får Robert och Petter från gårdarna runt omkring med biodynamisk odling. Ingen av dem är vegetarian, och på den dagliga lunchmenyn står även fisk och lammkött. Men att laga helt vegetariska rätter är de inte alls främmande för. –Jag brukar slå upp ett recept på kött, exempelvis wallenbergare, och så byter jag ut köttet mot hirs och blandar med grädde, äggulor och kryddor, säger Petter. Hirs, bulgur, hel havre och quinoa är bra baser att använda till biffar och sallader som också är matiga. Det doftar underbart när de lägger sina spännande biffar på grillen. Och det smakar fantastiskt. Allt till biffarna och patéerna kan förberedas i god tid till försommarfesten och sedan bara läggas på grillen. Sedan ger tillbehören den där extra spännande smakbrytningen; en hastigt wokad morotssallad eller kanske rucolaaioli. Man kan kombinera det grillade fritt med tillbehören. ENERGI/person På www.ICA.se kan du se rätternas protein-, fett- och kolhydratinnehåll På www.ICA.se/buffe finns en handgreppsfilm som visar hur man gör morots- och rödbetspatén. MOROTS- OCH RÖDBETSPATÉ MED SAFFRAN En överraskande grillrätt med underbar färg och spännande smak. 10–12 BITAR ca 300 g morötter ca 300 g rödbetor 2 dl kesella 1 msk maizena 4 ägg 1/2 g saffran 2 krm spiskummin salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 175°C. Skala och riv morötterna grovt. Koka detta i några minuter. Koka rödbetorna hela tills de mjuknat. Skala och grovriv dem. 2.Häll av vattnet från morötterna. Blanda morotsrivet med hälften av kesellan, hälften av maizenan, 2 ägg, saffran samt 3 krm salt och 1 krm peppar. 3.Blanda rödbetsrivet med resten av kesellan och maizenan, 2 ägg, spiskummin samt 3 krm salt och 1 krm peppar. 4.Smöra en 11/2 liters paté-/brödform och lägg bakplåtspapper i botten. Fördela rödbetsblandningen i formen. 5.Fördela morotsblandningen ovanpå rödbetsblandningen. Tillaga i ugnen tills innertemperaturen är 95°C, ca 1 timme och 20 minuter. Låt patén stå kallt några timmar. 6.Skär patén i ca 1 1/2 cm tjocka skivor. Pensla dem med lite olivolja. Grilla patéskivorna tills de är genomvarma och har fått fin färg på båda sidor. Servera gärna med potatissallad och aioli, se recept på nästa uppslag. FÖR ALLA? Glutenfri. Innehåller mjölk och ägg. BUFFÉ 5 • 2007 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40