Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19 GERTgrillar lätt »Använd en termomet
er. En del säger att det inte är macho, men det är enda sättet man kan vara helt säker när man grillar.« ENERGI/person På www.ICA.se kan du se rätternas protein-, fett- och kolhydratinnehåll GRILLAT SIDFLÄSK Smakrikt och lite annorlunda på sommarens grill. Sidfläsket är tillagat i ugnen i 3 timmar före grillningen. FÖR 4 PERSONER ca 1 kg färskt sidfläsk rivet skal från 1 citron 1 msk olivolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 100°C. 2.Snitta svålen så att det blir ett rutmönster. Blanda citronskal, olivolja, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar i en skål. Gnid in köttet med blandningen och lägg det i en ugnssäker form. 3.Tillaga i ugn i 3–4 timmar. När man sticker i köttet med en gaffel ska den lossna lätt. Hit kan man med fördel förbereda dagen före. 4.Skär det avsvalnade köttet i bitar. Grilla hastigt så det får fina grillränder och blir varmt. CHOKLADVINÄGRETT Överraska gästerna med en läcker vinägrett med smak av choklad. Passar perfekt till fläskkött av olika slag. FÖR 4–6 PERSONER 2 äggulor 1 1/2 dl rapsolja 1/2 dl balsamvinäger 1/2 riven vitlök 30 g mörk choklad salt, peppar ev 1/2 tsk honung GÖR SÅ HÄR: 1.Vispa äggulorna. Tillsätt oljan först droppvis och sedan i en stråle till en majonnäs. 2.Tillsätt vinäger och riven vitlök. 3.Smält chokladen ca 30 sekunder på full effekt i mikron. Tillsätt den. 4.Smaka av med 1 krm salt, 1/2 krm peppar och ev honung. POTATISSALLAD MED SIDFLÄSK, KAPRIS OCH VÅRLÖK En underbar variant på sommarens potatissallad. Mycket smakrik med krämig känsla och härlig sälta. FÖR 4 PERSONER 1 kg färskpotatis 50 g rökt sidfläsk 3 msk grov senap 2 msk vitvinsvinäger 1 dl rapsolja 5 vårlökar 2 msk kapris smör till stekning flingsalt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Koka färskpotatisen och låt svalna något. 2.Tärna sidfläsket fint och stek det gyllene i 1 msk smör. Låt sidfläsket rinna av på ett papper. 3.Blanda senap och vinäger. Vispa i oljan, droppvis i början. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. 4.Skär potatisen i bitar och blanda med senapssåsen. Lägg upp potatisen i en skål. Strimla vårlöken och strö över den tillsammans med kapris och sidfläsk. MYNTAYOGHURT Enkelt, fräscht och gott tillbehör som passar till många grillrätter, gärna till lammracksen. FÖR 4–6 PERSONER 1/2 gurka 1 vitlöksklyfta 2 dl matyoghurt 1/2 dl olivolja 2 msk hackad mynta flingsalt GÖR SÅ HÄR: 1.Skala och tärna gurkan. Blanda med riven/ pressad vitlöksklyfta och övriga ingredienser. Smaka av med salt. BUFFÉ 5 • 2007 19 LAMMRACKS PÅ GRILLEN Vitlök och rosmarin är klassiska smaker till lamm. Underbara dofter sprider sig från grillen. Racksen kan med fördel förberedas dagen före, se tips. FÖR 4 PERSONER ca 1 kg lammracks 1 vitlöksklyfta 1 rosmarinkvist olivolja GÖR SÅ HÄR: 1.Gnid in köttet med vitlöksklyftan. Finhacka rosmarinbladen och gnid in dem i köttet. 2.Gnid in köttet med olivolja och lägg på grillen. Helst på riktigt het grill från början och sedan på lägre värme. Grillningen tar ca 20 minuter för hel bit. 3.Låt köttet vila en stund före det skärs upp. CONFITERADE TOMATER Den söta tomatsmaken kommer fram på ett härligt sätt tillsammans med vitlök och örter, passar bra till de flesta grillrätter. FÖR 4 PERSONER 2 askar körsbärstomater (à 250 g) 3 vitlöksklyftor 5 timjanstjälkar 3 rosmarinstjälkar 3–4 dl olivolja GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 100°C. 2.Skölj tomaterna och lägg dem tätt i en liten ugnssäker form. 3.Skala och skiva vitlöken. Lägg på den och örterna. Täck tomaterna med olivolja. 4.Tillaga i ugnen i ca 45 minuter. 5.Låt tomaterna svalna i oljan. Sila av före servering och lägg tomaterna på ett fat. Tips! Koka köttet i buljong tills det är nästan klart. Gör sedan som ovan, men ge endast köttet en grillyta, det tar några minuter. Man kan även använda lammkotletter. De är ofta tunna och behöver knappt 5 minuter på grillen. Tips! Oljan som blir över kan sparas och användas till dressing eller att steka i.
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40