Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12 VEGGOgrill BÖNBOLLAR MED SYLTAD INGE
FÄRA Grillfavorit! Sesamfröna ger en underbar rostad ton till de milda bollarna, som ändå har lite sting från ingefäran och vitlöken. 40 STYCKEN 2 burkar svarta bönor (à 400 g) 1/2 dl syltad ingefära (70 g) 2 dl ströbröd 1 dl kesella 2 ägg 2 vitlöksklyftor 2 schalottenlökar 1 dl sesamfrön salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Skölj bönorna och låt rinna av. Mixa bönorna och ingefäran. Blanda med ströbröd, kesella och ägg. Pressa i vitlöken. 2.Skala och finhacka löken. Tillsätt den och rör till en jämn smet. Tillsätt 1 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. 3.Forma 40 bollar av smeten. Panera dem i sesamfrön. Grilla/stek bollarna runt om tills de har fått fin färg och blivit genomvarma. Sätt dem på spett. FÖR ALLA? Innehåller ägg. Gör glutenfri: använd ströbröd utan gluten. Gör mjölkfri: använd tofu i stället för kesella och ströbröd utan mjölk. TIPS! Om man ska grilla bollarna är det lättare att platta ut dem till små biffar. ROTSELLERI- OCH ÄDELOSTSMÖR Gott och enkelt tillbehör till allt grillat. FÖR 8–10 PERSONER 150 g rotselleri 2 msk olivolja 150 g kallt smör 100 g smakrik grönmögelost salt, svartpeppar 3 msk finhackad persilja GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 225°C. Skala rotsellerin och skär den i tärningar. Lägg i en ugnssäker form. Ringla över olivolja och krydda med 1 1/2 krm salt och 1 krm peppar. Rosta sellerin i ugnen ca 20 minuter, tills den är mjuk och har fått lite färg. Låt kallna. 2.Skär smöret i tärningar och lägg dessa, grönmögelost och den rostade sellerin i en matberedare. Mixa till en slät kräm. 3.Smaka av med lite finhackad persilja, salt och peppar. Gör en rulle och lägg MOROTSSALLAD MED FÄNKÅL OCH RUCOLA Friskt, krispigt tillbehör till det grillade. FÖR 4 PERSONER 4 msk solroskärnor 1/2 dl olivolja 1 vitlöksklyfta ca 600 g fänkål ca 300 g morot 3/4 dl färskpressad citronjuice (1–2 citroner) i plastfolie. Eller spritsa i en form. Ställ i kylen i 1 timme före servering. FÖR ALLA? Gluten- och äggfri. Gör mjölkfri: byt smöret mot mjölkfritt margarin och ersätt ädelosten med mjölkfritt alternativ, sojaost eller tofu. 1 förpackning rucola (70 g) salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1.Rosta solrosfröna i torr panna tills de fått lite färg. Tillsätt oljan och pressa i vitlöksklyftan. Låt fräsa några sekunder. 2.Ansa fänkålen och ta bort roten. Skiva den tunt. Tillsätt morot och fänkål och vänd runt. Tillsätt citronjuice. 3.Häll upp salladen i en bunke. Blanda med rucolan och solroskärnorna. Smaka av med salt och peppar. Ställ svalt. FÖR ALLA? Gluten-, mjölk- och äggfri. 12 BUFFÉ 5 • 2007
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40