Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14 Satsar ekologiskt Cowboy i Skåne Run
t omkring oss breder böljande grässlätter ut sig. Över ett tvåtusen hektar stort område vandrar sextonhundra nötkreatur i frihet, året runt. Vi kunde lika gärna vara på markerna nedanför Klippiga bergen. Men vi är på KC Ranch, Skånes eget pampas, två mil öster om Lund. TEXT MAGNUS ALM FOTO CHARLOTTE CARLBERG BÄRG Kerstin och Carl-Axel Dahlgrens ranch är en nötköttsproduktion som på många sätt är unik. Här driver man till exempel djuren till häst. Det kan vara när de ska dräktighetsundersökas, när kor ska skiljas från kalvar eller när korna ska delas in i olika betäckningsgrupper. –Sedan drivs också djuren när de ska fiyttas mellan betesmarker, berättar Kerstin Dahlgren. Makarna kommer visserligen från lantbrukarfamiljer, men på Carl-Axels fädernesgård i Västergötland sysselsatte man sig uteslutande med spannmålsodling. Trots detta var det ranchdrift som redan i tidig ålder fångade hans intresse. –Som ung åkte jag till Kanada och Australien och arbetade på rancher där man drev djur till häst, berättar Carl-Axel. Kerstin utbildade sig till veterinär, och när paret träffades förenades deras intresse för djurhållning. –Man kan säga att vi började med det här för att vi ville att djuren skulle ha det bra, säger Kerstin. Successivt tog de över en stor gård i Skåne och skapade KC Ranch. Förutom exotiska inslag som cowboys utmärker sig KC Ranch på fiera andra sätt. Kerstin berättar att här lever djuren i en naturlig livsrytm. Kalvarna föds under sensommaren och går med sina mödrar fram till våren. Då har magarna blivit tillräckligt utvecklade för att kalvarna själva ska kunna ta del av det friska betet, ett bete som också gör KC Ranch unikt. –Våra djur lever endast på det gräs och de blad och örter som marken erbjuder. På vintern har vi förvisso stödutfodring i form av hö och ensilage, men detta kommer uteslutande från gården. Den naturliga utfodringen gör att det tar två år innan kalvarna blivit fullvuxna. På KC Ranch har man därför, likt förr i tiden, höstslakt. Den äldre och originella köttproduktionen ställer dock vissa krav. Bland annat måste makarna Dahlgren välja speciella koraser. –I vårt naturliga system går det inte att ha renrasiga köttdjur, för de är alldeles för tunga och kräver kraftfoder. Därför betäcker vi med Charolais, Simmenthal, Hereford Naturbeteskött Idag återstår bara en spillra av de naturbetesmarker och ängar som en gång funnits i vårt land. De hör till de mest artrika miljöerna i Sverige, och många av arterna som trivs där har en osäker framtid. Djurens bete, tramp och spillning är viktiga förutsättningar för artrikedomen i markerna. Fördelar med naturbeteskött: Värdena av den nyttiga omega 3-fettsyran har visat sig vara be- tydligt högre i kött från djur som livnär sig på gräs och naturbete. Den naturliga viltsmaken uppstår då djuren uteslutande livnär sig på saftigt gräs, örter och friskt hö. Det krävs små insatser av icke-förnyelsebara resurser. Mindre medicinering gynnar den biologiska mångfalden (fram- för allt är frånvaron av avmaskningsmedel positiv). Kortare transporter leder till minskade koldioxidutsläpp (på KC Ranch beror de korta transporterna på att foder kommer från den egna gården och att det råder geografisk närhet mellan producent och konsument). Djuren slaktas på närmsta KRAV-godkända slakteri. AG och Aberdeen Angus. Till det kommer egna tjurar som har korsats fram på KC Ranch, säger Kerstin. Förutom den etiska driften möjliggör KC Ranch att vi tillåts kliva in i en svunnen skånsk tid. För trehundra år sedan var vidsträckta betesmarker ett vanligt inslag i den skånska landskapsbilden. Idag är de sällsynta. Genom Kerstins och Carl-Axels arbete kan dock detta kulturhistoriska arv bevaras. Den ekologiska och betesbaserade köttproduktionen uppmuntrar också till ett rikt artliv. I den täta grönskan trängs det tjugofem olika arter av örter och gräs på varje kvadratmeter. Det förekommer också insekter och småkryp, såsom olika vildbin och skalbaggar, som man nästan bara hittar här. För sina insatser har Kerstin och Carl-Axel belönats med kommunens miljöpris. –Och det är vi givetvis stolta över. Det gör att arbetet med att djuren ska ha det bra känns extra roligt, avslutar Kerstin. 14 BUFFÉ 5 • 2007
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40