Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20 GERTgrillar lätt DINKELSALLAD MED JA
SMINTEVINÄGRETT Matigt och nyttigt med spännande smak av Asien. Har du inte testat trendvetet dinkel – gör det! Låt det hela dinkelvetet ligga i blöt över natten så går det snabbt att göra salladen. FÖR 4 PERSONER 4 dl helt dinkelvete 3 msk strösocker 3 msk pressad limejuice 3 msk starkt bryggt jasminte 1 1/2 msk asiatisk fisksås 1–2 krm sambal oelek 8 rädisor 1/2 gurka 4 vårlökar 2 msk hackad persilja GÖR SÅ HÄR: 1.Koka dinkelvetet i lättsaltat vatten enligt anvisning på paketet. Låt svalna. 2.Blanda socker med limejuice och rör tills sockret löser sig. Rör i kallt jasminte, fisksås och sambal oelek. Ställ vinägretten åt sidan. 3.Strimla rädisorna. Skala och tärna gurkan. Strimla vårlöken. 4.Blanda kall dinkel med rädisor, gurka, vårlök och persilja. Häll över vinägretten och blanda försiktigt. CROSTINI MED PARMESAN OCH RUCOLA En liten läcker plockrätt i väntan på grillen är uppskattat. God även till en köttbit. FÖR 4 PERSONER 1/2 baguette 3 msk olivolja flingsalt 2 påsar rucolasallad (à 70 g) 3 msk olivolja 50 g hyvlad parmesanost nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 100°C. 2.Skiva baguetten tunt. Lägg på en ugnsplåt. Droppa över olivolja och strö flingsalt över brödet. Baka i ugn tills bröden är torra, ca 20 minuter. 3.Lägg rucolasalladen i kallt vatten så att den får spänst. Torka den och lägg på ett fat. Fördela bröd och parmesanost över. Ringla lite olja på toppen och krydda med nymalen svartpeppar. BÖNOR SOM PÅ SICILIEN En härlig klassiker med smak av Italien. Se till att bönorna har ordentligt tuggmotstånd. FÖR 4 PERSONER 500 g haricots verts 2 plommontomater 2 schalottenlökar 1 vitlöksklyfta 1/2 dl olivolja flingsalt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Ansa bönorna och koka dem i lättsaltat vatten tills de är al dente. Kyl snabbt i kallt vatten. 2.Skålla tomaterna. Skala dem, kärna ur och tärna tomatköttet. 3.Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Blanda lök och olivolja med tomaterna. Salta och peppra. 4.Ta upp bönorna, låt dem rinna av och torka dem. Blanda bönorna med tomathacket och lägg upp i en skål. TIPS! Om man kyler kokta grönsaker snabbt i kallt vatten behåller de sin spänst och färg, det gäller inte minst gröna grönsaker som bönor och broccoli. RÖKT MAJONNÄS MED ÖRTER Sidfläsket ger den här goda majonnäsen en speciell karaktär. FÖR 8–10 PERSONER 100 g rökt sidfläsk 2 dl rapsolja 1/2 dl olivolja 2 vitlöksklyftor 2 rosmarinstjälkar 3 äggulor TIPS! Ägg och olja ska ha samma temperatur för att minska risken för att majonnäsen skär sig. 1/2 dl vitvinsvinäger 1 msk dijonsenap salt, nymalen svartpeppar 4 msk hackade örter (tex persilja, gräslök och körvel) GÖR SÅ HÄR: 1.Skär sidfläsket i tärningar och lägg dem i en kastrull. Täck med rapsolja, olivolja, skalad skivad vitlök och rosmarin. Koka sidfläsket försiktigt i oljan i ca 20 minuter utan att vitlöken bränns. Ställ åt sidan för att svalna. 2.Sila den kalla oljan. 3.Blanda äggulor, vinäger och senap i en skål. Vispa tills det blir luftigt. Droppa i olja under vispning till en lagom tjock majonnäs. Smaka av med salt och peppar. 4.Blanda i hackade örter vid servering. 20 BUFFÉ 5 • 2007
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40