Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3 INNEHÅLL 17 14 5 »En oförglömlig gril
lupplevelse vid kanalen« ATT GRILLA VAR TIDIGARE NÅGOT ENKELT. Lite som en skogspromenad; en naturupplevelse i skogsmulleanda. Det var samtidigt rökigt, svartbränt och en massa svårbemästrade lågor. Korv och tunna karréskivor trängdes på det lilla grillgallret – där det inte sällan hängde kvar någon rest från tidigare övningar. Gamla minnesbilder… Inte minst kändes det så när jag nyligen besökte ett av våra stora byggvaruhus. Redan i entrén möttes jag av en hel räcka högblanka grillvidunder som betingade priser alltifrån några tusenlappar till en hygglig månadslön. Jag kunde konstatera att lyxiga gasolgrillar och det nya statusladdade »uteköket« har gjort sitt definitiva genombrott! Och jag kan också konstatera att Gert (ni vet han professor Klötzke) som vanligt haft koll på trenderna. Han har nämligen släpat runt på sådana där högblanka jättegrillar i flera år – långt ifrån enkla grillupplevelser. Priset på släpandet tog han förra året. Vi skulle göra en grillartikel, och det skulle vara på »riktigt«! En tidig söndagsmorgon mitt i sommaren möttes personalen på den lilla Göta kanal-ångbåten »Wilhelm Tham« av en chockartad syn. På kajen i Stockholm stod, förutom 40-talet passagerare, Gert och kollegan Niclas med »proviant« för ett mindre kompani. Samt två gasolgrillar av jätteformat. Hur det gick till vet jag inte, men ombord kom allt! Ett par dagar senare anlände kanalbåten till slussarna i Motala. Och som en skänk från ovan försvann regnet och solen visade sig i några timmar. Med hjälp av fyra starka mannar och en slussvakt, som anpassade vattenståndet, baxades grillarna i land. Gasolen tändes och sedan grillades så- väl sidfläsk som lammracks och majskyckling. Såser och tillbehör i massor dukades upp, och gästerna – som representerade många olika nationaliteter – fick en oförglömlig grillupplevelse samt en hel del naturupplevelse också. Lite småkonservativt tar jag med mig Gerts härliga recept, se sidan 17, till sommarens grillande i den gamla svarta klotgrillen. Men till nästa år så… Tony Wallin, chefredaktör Ps. Mer om den härliga kanalturen kommer i nästa nummer. 5 Grill i Klums trädgård De delikata förrätterna dukas upp medan grillen börjar sprida härliga dofter i teveaktuelle Mathias Klums trädgård. 11 Vegetariskt på grillen Fantasifulla och smakrika grillrätter som överraskade oss alla på redaktionen. Prova sesampanerade biffar, grillad rödbetspaté eller kanske fänkålsaioli. 14 Skånsk cowboy På KCRanch i Skåne produceras naturbeteskött enligt gamla metoder. Och här driver man kossorna till häst. 17 Grilla lätt med goda tillbehör Gert Klötzke bjuder på lättlagade kalorisnåla grillrätter med goda tillbehör, såser, röror och matiga sallader. 22 Lördagsgott Fredrik Eriksson har gjort en grillmeny med vegetarisk grund – perfekt försommarmat. 30 Tio goda smaksättare Sommarens grillkvällar är räddade. Här är alla såser och glazer du behöver. Sparvärde! 31 Annas curry Sommarfavoriter till grillkvällen: drinken, tilltugget, potatissalladen. Och den lilla desserten: chokladdoppade jordgubbar. RECEPTREGISTER Barbeque-rubb 29 BBQ-glaze 28 Bönbollar med syltad ingefära 12 Bönor som på Sicilien 20 Chokladvinägrett 19 Citrusmarinerad fänkål 17 Coca colamarinad 28 Confiterade tomater 19 Crème brulée med hallon 9 Crostini med parmesan och rucola 20 Dinkelsallad med jasmintevinägrett 20 Drinktilltugg 31 Egen glass 31 Enkel BBQ-sås 29 Feta- och olivsås 29 Färskpotatiscrème med löjrom 6 Grillad korv 17 Grillad kyckling 18 Grillat sidfläsk 19 Grillspett teriyaki 15 Gös i folie 7 Het tomatsalsa 28 Hirsburgare med fetaost och soltorkade tomater 13 Jordgubbar i vit choklad 31 Kantarellrisotto 7 KC Ranch hamburgare 15 Lammracks på grillen 19 Mango- och majssalsa 28 Morots- och rödbetspaté 11 Morotssallad med fänkål 12 Myntayoghurt 19 Potatissallad med rabarber och kapris 13 Potatissallad med sidfläsk, kapris och vårlök 19 Rotselleri- och ädelostsmör 12 Rucola- och fänkålsaioli 13 Russin-, mandel- & kaprissallad 18 Rödvinssky 8 Rökt majonnäs med örter 20 Saffranspotatis 31 Sommardrink 31 Sweet chiliglaze 29 Sötstark sojaglaze 28 Tomat- och fetaostsallad 18 Vit sparris med citronsås 6 Äppel- och pepparrotssås 28 Örtgrillat lamm med rostade primörer 8 BUFFÉ 5 • 2007 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40