Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7 FÖR ALLA? Vit sparris med citronsås o
ch örtkrust. Innehåller ägg. Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd eller knäcke i stället för crostini. Gör mjölkfri: byt smör mot mjölkfritt margarin och välj bröd eller ströbröd utan mjölk. Färskpotatiscrème med löjrom. Gluten- och äggfri. Gör mjölkfri: byt grädden mot mjölkfri gräddersättning, tex från Beneviva eller Oatly Imat. Ersätt smör med mjölkfritt margarin och använd mjölkfri crème fraiche, Sour supreme. Kantarellrisotto. Glutenfri. Gör mjölkfri: kontrollera innehållet i buljongtärningen/ fonden. Ersätt osten med mjölkfritt alternativ. Använd mjölkfritt margarin i stället för smör. Gör äggfri: kontrollera innehållet i buljongtärningen eller fonden. Känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym. Gös i folie. Gluten- och äggfri. Gör mjölkfri: byt smör mot mjölkfritt margarin. Krämigt & gott KANTARELLRISOTTO Klassisk krämig svamprisotto. Frysta eller konserverade kantareller kan användas i väntan på de färska… FÖR 4 PERSONER 4 dl arborioris 2 dl vitt vin 1 1/2 msk kycklingfond + 4 dl vatten 2 dl riven parmesanost 2 msk smör + till stekning 2 schalottenlökar 1/2 msk vitvinsvinäger Lättlagat 250 g kantareller eller annan svamp salt, vitpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Koka riset i vinet och buljongen under lock tills vätskan kokat in. 2.Tillsätt ytterligare 1 dl vatten, parmesanost och 2 msk smör. Låt stå på svag värme och rör om tills riset är helt färdigt, späd med mer vatten om det behövs. 3.Skala och finhacka schalottenlöken och rör ner den. Smaka av med vinäger, ca 1/2 tsk salt och 2 krm vitpeppar. 4.Rensa kantarellerna och stek dem i 2 msk smör. Smaka av med salt. Tillsätt svampen i risotton och ev mer vatten. Servera med fisk i folie, tillagad i ugnen eller på grillen, till exempel gös. Monika och Mathias har ett stort matintresse. Frysen är full av det naturen i Uppsalatrakten ger. Bland annat svamp. GÖS I FOLIE Väldigt enkelt, men samtidigt massor med god fisksmak. FÖR 4 PERSONER 4 gösfiléer, skinnfria (ca 150 g fisk per person) 2 msk smör flingsalt Tips! Om man värmer risotton i efterhand kan man behöva späda med lite het buljong för att få den krämig igen. 4 timjankvistar GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 200°C eller tänd grillen. 2.Riv av 4 bitar aluminiumfolie. Smörj folien med lite av smöret. Lägg en filé på varje foliebit. Strö över flingsalt, fördela resten av smöret ovanpå och lägg en kvist timjan på varje bit. Vik ihop folien så det blir helt tätt. 3.Tillaga i ugn eller på grillen i ca 20 minuter. BUFFÉ 5 • 2007 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40