Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29 Goda nyheter FÖR GRILLEN FAKTA Glaze
kallas ett slags grillsås som används under grillningen för att ge smak och en »glaserad« yta. Många glazer kan också penslas på vid serveringen. Rubb är namnet på torra kryddblandningar som används vid grillning. I USAs barbequebälte är det mycket vanligt med egna »hemliga« blandningar. Det fina vårvädret satte igång landets grillar rekordtidigt. Och det lär bli en lång grillsäsong. Därför passar det extra bra att utbudet på grillfärdiga produkter med hög kvalitet ökat stort i år. Här kommer några smakprov. Färsfavoriter Kebabkryddade färsspett blev en succé förra året. Nu kommer en upphottad variant. Den extra styrkan är av det »varma« slaget. Bland färsnyheterna märks också extra stora hamburgare, 150 g nötfärs, samt lammburgare som är kryddade med bl a rosmarin, salvia, vitlök och ingefära. Flintasallad SWEET CHILI-GLAZE Rör ihop 3 dl sweet chilisås, 1 dl olja samt juice och skal av 1 lime. Pensla på glazen under och efter grillning. Passar till: fisk, skaldjur och fläskkött. COCA COLA-MARINAD Mixa 1 dl coca cola, 1/2 dl olja, 2 msk honung, 1 tsk kanel, 2 tsk malen koriander, 1 tsk chilipulver och 2 skalade vitlöksklyftor. Låt köttet marinera i detta i 1–2 timmar. Passar till: fläskkött, fisk och fågel. Flintasteken fortsätter att vara mycket populär på grillen. Här ett tips på ett nytt fräscht serveringssätt. Grilla en flintastek i 25–30 minuter, vänd den 5–6 gånger. Varmhåll i aluminiumfolie. Blanda en sallad av 2–3 burkar bönor av olika färg (vita, svarta, röda), 2–3 avokador i skivor och 3–5 klyftade tomater samt en skivad rödlök. Blanda en dressing av 1/2 dl olivolja och 2–3 msk balsamvinäger, salt och peppar. Strimla flintasteken och blanda med salladen och dressingen. Garnera med rikligt med rucolasallad. Färdigkryddat En färsk nyhet är benfri karré som marinerats i en vattenbaserad kryddning – detta för att marinaden inte ska ta eld vid grillningen. Ett magert alternativ är picnicbog, som finns med grillkryddning. En kul smaknyhet är maple-marinerade kotletter. Lönnsirapen har fått sällskap av bla chipotle-chili och spiskummin. En extra mör nyhet är marinerade skivor av fransyska (nötkött). FETA- OCH OLIVSÅS Blanda ihop 200 g smulad fetaost, 1 dl urkärnade svarta oliver, 4 dl turkisk yoghurt och rivet skal från 1 citron. Smaka av med salt och peppar. Passar till: fisk, fågel, fläsk- och nötkött. ENKEL BBQ-SÅS Skala och riv 2 gula lökar grovt. Fräs i 1 msk olja i 2–3 minuter. Häll på 2 msk äppelcidervinäger och 2 msk råsocker. Sjud detta i 3–5 minuter. Tillsätt 2 dl passerade tomater (ca 200 g) och 2 msk worcestersås. Sjud i 5 minuter. Smaka av med salt. Passar till: fågel, fläsk- och nötkött. Köttiga korvar På korvsidan lanseras nu flera extra köttiga alternativ. Det är tex grill- och prinskorv med 70% köttinnehåll, samt smakrika korvar med inspiration från olika delar av världen, t ex merguez och salsiccia med 90% köttinnehåll, bratwurst med 85% samt kabanoss med 83%. Härliga nyheter för korvälskare. BUFFÉ 5 • 2007 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40